Mainos

Lakko sulkee pankit kolmeksi päiväksi

Pankkien konttorit pysyvät alkuviikon kiinni. Maanantaina alkava pankkitoimihenkilöiden kolmen päivän lakko estää kaiken asioimisen pankkien tiskeillä. Muu rahaliikenne, kuten esimerkiksi automaatit ja verkkopalvelut, toimivat pääosin normaalisti.

Finanssialan keskusliiton mukaan käteisautomaattinostot ja korttimaksaminen pyritään turvaamaan työtaistelun aikana. Sähköisten palvelujen saatavuus vaihtelee pankeittain, ja niissä voi esiintyä viiveitä tai häiriöitä.

Lakko varmistui, kun ammattiliitto Suora hylkäsi valtakunnansovittelijan tiistaina jättämän sovintoesityksen. Suoran tekemän ratkaisun seurauksena myös akavalaisia edustavan YTN:n jäsenet pysyvät poissa työpaikoilta. Finanssialan keskusliitto olisi esityksen hyväksynyt.

Lakon estämisestä ei enää tällä viikolla neuvotella. Valtakunnansovittelija Esa Lonkan mukaan osapuolten kesken sovittiin, että asia ratkaistaan nyt.

STTK:lainen Suora edustaa noin 30 000:ta toimihenkilöä. YTN:llä on rahoitusalalla yli 4 000 jäsentä.

Suoran hallitus hylkäsi esityksen yksimielisesti. Varapuheenjohtaja Riitta Suonpään mukaan uusista painostustoimista ei ole tehty päätöksiä.

Suonpää arvioi, että lakon vaikutukset kasvavat, kun automatisoidussa maksuliikenteessä alkaa esiintyä teknisiä häiriöitä.

Ankkurin ketju venyy

Kiistassa on kyse palkankorotuksista. Suora katsoo, että nyt tarjottu 1,69 prosentin palkankorotus vajaalle kahdelle vuodelle ei riitä.

Esitys ylittää työnantajajärjestöjen vaatiman 0,5 prosentin palkka-ankkurin. Se olisi tuonut nyt 0,69 prosentin yleiskorotuksen ja kesällä palkkakeskusteluissa sovittavan yhden prosentin osuuden. Kaikille tulevan yleiskorotuksen olisi Suoran mielestä pitänyt olla isompi kuin paikallinen erä.

Suonpää korosti, että ratkaisu romuttaisi pitkään rakennetun uuden palkkausjärjestelmän.

- Se ei toisi sitä palkkauksen kilpailukykyisyyttä, jota järjestelmällä on haettu.

Suomessa oma palkkataso

Finanssialan Keskusliiton työmarkkinajohtokunnan puheenjohtaja Heikki Vitie sanoi olevansa pettynyt Suoran ratkaisuun.

- Olisimme tarvinneet tähän kansantaloudelliseen tilanteeseen sopivan ratkaisun myös rahoitusalalle.

Se, että että Suomessa toimivat pankkikonsernit maksavat muissa Pohjoismaissa yli kolmen prosentin korotuksia, ei Vitien mukaan voi määrätä korotusten tasoa täällä.

- Työmarkkinat ovat kansallisia, ja meidän tulee hakea suomalaisten pankkien tilanteeseen sopivia ratkaisuja.

Katso Raimo Pitkäsen juttu

Katso Finanssialan Keskusliiton johtaja Kaija Erjantin haastattelu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.