Mainos

Lakko sulkee kauppoja huomenna

Kaupan alan työntekijät valmistautuvat huomenna päivän kestävään lakkoon. Työnseisaus lamauttaa monet myymälät kokonaan, mutta kauppiasvetoiset liikkeet ovat pääsääntöisesti auki. Osa liikkeistä pyörii työnantajien tai työhön suostuvien voimin. Lakko johtuu siitä, että Palvelualojen ammattiliitto (PAM) torjui valtakunnansovittelijan kanssa keskustellun sopimusehdotuksen.

Kaupan liitossa ollaan harmissaan huomisesta mielenilmauksesta.

- Siinä kärsivät kuluttajat ja asiakkaat, eikä se edesauta sopimuksetonta tilaa millään lailla, kommentoi Kaupan liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen.

Myyjät joustavat monessa

MTV3:n uutiset haastatteli kaupan alan myyjiä, joita huominen lakko koskee. Lakkoa ei kannateta ainoastaan sen vuoksi, että palkat alalla olisivat liian pienet, vaan myös siksi, että sen myötä kunnioitus myyjän työtä kohtaan nousisi. Eräs myyjä sanoo:

- Pelkkä raha ja palkankorotus eivät ole aina tärkeimpiä. Asiakaspalvelutyö ei aina ole herkkua; myyjä ei voi hetkeksikään ottaa rennosti, vaan hänen on oltava palvelualtis ja iloinen. Koskaan ei saa näyttää, että ärsyttäisi.

Erään myyjän mukaan työssä on tsempattava jatkuvasti. Myyjä saa niin hyvän kuin huonon palautteen suoraan kasvokkain, mitä monissa muissa töissä ei jouduta samalla tavalla vastaanottamaan.

- Työ on siksi joskus hyvinkin henkilökohtaista.

Samoilla linjoilla on PAMin 2.varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen.

- Myyjän työ on vaativaa. Vuorovaikutus myyntityössä edellyttää sellaisia taitoja, joita kaikilla ei ole. Myyjältä vaaditaan myös erittäin paljon joustamista. On erilaisia asiakkaita, joita kaikkia on palveltava.

Julkusen mukaan myyjät joustavatpaljon myös työajoissa.

- Pitkää päivää tehdään esimerkiksi joulun alla. Myös myyntityön edellytykset ovat kasvaneet - esimerkiksi tuotetietoutta vaaditaan myyjiltä enemmän kuin ennen.

Osa töihin lakosta huolimatta

Myyjien mielipiteissä nousi esiin, että myyjän työ on haastavampaa kuin sen palkkaus antaa ymmärtää. Osalle korotus voisi olla ongelmallinenkin - näin voi olla esimerkiksi opiskelijoilla.

- Tulorajat saattavat paukkua loppuvuodesta. Kyllä työstä voisi silti 11-12 euroa tunnilta maksaa, sillä sen verran maksetaan monesta samankaltaisesta työstä.

Toisenlainen opiskelijanäkemys on, että huominen lakkokaan ei pysäytä töihin lähtöä rahallisista syistä:

- Opiskelijana minulla ei ole varaa jättää menemättä töihin lakon vuoksi. Tarvitsen rahaa, työvuoro on minulle merkattu, enkä kuulu edes liittoon. En silti mene sen vuoksi, että pelkäisin joutuvani vaikeuksiin lakkoilusta, eräs myyjä sanoo.

Eräs myyjä toteaa, että häntä lakko ei kiinnosta ja hän haluaa rahansa. Hänestä myyntityöstä maksettava palkka on riittävä.

- Tienaan lisien kanssa noin 15 euroa tunnilta. Töissä tarvitaan ihmisiä, joten menen ne rahat hankkimaan.

Töihin on myös painostettu

Julkunen kertoo, että PAMille on tullut noin sata ilmoitusta painostuksesta mennä töihin lakon aikana. Lähinnä alemmat esimiehet lähettelevät viestejä, että "oletko huomenna lakossa vai et".

- PAMin kanta on se, että tällaista henkilökohtaista kysymystä ei voi tehdä, sillä se on lainvastaista, Julkunen sanoo.

Myös tulevia kesätyöntekijöitä on soiteltu ja pyydelty paikkaamaan huomisen työpulaa.

- Heille uhkaillaan, että kesätyö voi olla vaarassa, ellei nyt suostu töihin. Tämä on myös laitonta.

Haastatelluilla myyjillä osalla oli kokemusta painostuksesta.

- Tekstiviestillä on kyselty, tulenko töihin vai en. Uskon kuitenkin, että jos en mene ja siitä tulee jotain seurauksia, puutumme siihen työpaikalla. Uskomme vaikutusmahdollisuuksiimme.

Ongelmana osa myyjistä pitää sitä, että osa työntekijöistä ei lähde mukaan lakkoon. Osan arvellaan pelkäävän, että pomo suuttuu ja se vaikuttaa esimerkiksi työvuoroihin.

Palkkavaatimukset myös tasa-arvokysymys

Julkunen pelkää, että jos miesvaltaisen teollisuuden palkat nousevat nopeammin kuin naisvaltaisten palvelualojen, miesten ja naisten palkkaerot kasvavat entisestään. Hänen mukaansa kaupan alan palkkojen korotuksella kurottaisiin myös väliä matalapalkkaisten ja keskipalkkaisten välillä.

Kaupan liiton Ropposen mukaan myyjien keskiansio on tällä hetkellä yli 34 tuntia tekevillä 2100 euroa kuukaudessa. Hänen mukaansa se on kansainvälisessä vertailussa sopivalla tasolla. Myös noin 30 tuntia viikossa työskentelevät ansaitsevat lähes saman verran. Se johtuu siitä, että he työskentelevät useammin perjantaisin, lauantaisin ja nyt myös sunnuntaisin.

- On toki totta, että kaupan alalla on paljon osa-aikatyöntekijöitä ja silloin palkkataso on alhaisempi. Heistä kuitenkin suuri osa on tehnyt tämän valinnan itse, eivätkä edes halua ottaa lisätunteja. Myyjät ovat samaan aikaan esimerkiksi opiskelemassa tai hoitavat perhettä, Ropponen sanoo.

Ropponen muistuttaa, että viime vuoden toukokuussa kaupan alan palkat nousivat 3,5 prosenttia. Hän sanoo, että nyt työnantajapuolella ei ole varaa nostaa palkkoja niin paljon, mitä PAM vaatii. Julkunen on toista mieltä:

- Huominen lakkokin tulee kalliimmaksi kuin se, että työnantaja maksaisi halutut palkankorotukset.

(MTV3)

Katso Hannu Alstan juttu Oulusta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.