Mainos

Lakko sotkee bussiliikennettä - Itä-Helsinki kärsii pahiten

Osa Helsingin Bussiliikenteen linja-autoista on pysähtynyt kuljettajien ulosmarssin takia kello 16. Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon (JHL) ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliittoon (Jyty) kuuluvat työntekijät palaavat takaisin töihin perjantaiaamuna.

Helsingin Bussiliikenteen arvion mukaan vajaa kolmasosa yhtiön liikennöimistä bussivuoroista jää ajamatta mielenilmauksen takia. Karsiminen koskee etenkin ruuhkatuntien bussitarjontaa.

Ulosmarssin vaikutus näkyy etenkin Itä-Helsingin liikenteessä. Sen sijaan raitiovaunut ja metro liikennöivät normaalisti.

Mielenilmauksen syynä on JHL:n mukaan työnantajan yksipuolinen päätös luopua talokohtaisesta työehtosopimuksesta ensi kuusta alkaen. JHL:n mukaan Helsingin Bussiliikenteen päätös työehtosopimuksen vaihtamisesta tuli täytenä yllätyksenä kuljettajille ja rikkoo yt-menettelyä.

- Tämä tieto tuli meidän pääluottamusmiehellemme tänä aamuna, vaikka Helsingin Bussiliikenteen hallitus on tämän asian ratkaissut viime viikon torstaina. Maanantaina yrityksellä oli normaali yt-tilaisuus, jossa työnantaja ei puolella sanallakaan kertonut päätöksestään. Näin törkeällä tavalla yhteistoimintamenettelyä harvoin rikotaan, tuomitsee JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.

- Työehtosopimuksen vaihtuminen merkitsisi muun muassa vuosilomaetuuksien ja nyt käytössä olevien työaikajärjestelmien heikkenemistä, joilla kummallakin on vaikutusta kuljettajien työhyvinvointiin ja jaksamiseen, perustelee pääluottamusmies Toikkanen. - Työnantajan törkeä menettely pakottaa kuljettajat näin poikkeuksellisten menettelytapojen käyttöön.

Ulosmarssi koskee Helsingin Bussiliikenteen yli 700 kuljettajaa. Mielenilmaukseen osallistuvat myös yhtiön korjaamolla ja hallinnossa työskentelevät satakunta JHL:n jäsentä. Jytyläisiä kuskeja on mukana noin 300.

Yhtiön palveluksessa on yhteensä noin 1 300 kuljettajaa.

VR ilmoittaa, ettei se pysty lisäämään paikallisliikenteen junavuoroja. Taksiliiton mukaan se yrittää parhaillaan järjestää ylimääräisiä takseja helpottamaan mahdollisia liikenneongelmia.

Katso Helsingin Bussiliikenne Oy:n liikennejohtaja Mika Seppäsen haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.