Mainos

Lakko pysäytti paperiteollisuuden

Paperiteollisuuden pysäyttävä lakko alkoi iltapäivällä kello 14. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan osapuolten näkemyserot olivat niin suuria, ettei sovintoesitystä voitu tehdä.

UPM

Osapuolet eivät iltapäivään asti jatkuneista neuvotteluista huolimatta päässeet sopuun palkankorotuksista. Lisäksi riidanaiheena ovat mm. työajan lyhentäminen, ulkopuolisen työvoiman käyttö ja työntekijöiden lomautusturva.

Lakko pysäytti Stora Enson suomalaiset tehtaat

Paperiteollisuuden lakko on pysäyttänyt kaikki Stora Enson suomalaiset tuotantolaitokset. Sellu-, paperi- ja kartonkiteollisuuden lisäksi seisovat myös pakkaustehtaat, tehtaitten kemikaalilaitokset sekä kunnossapitoyhtiöt.

Lakosta aiheutuu Stora Ensolle noin 5 milj. euron liikevoiton menetys päivässä. Stora Enson 13,3 miljoonan tonnin paperi- ja kartonkikapasiteetista noin 40 % sijaitsee Suomessa. Päivittäinen tuotannonmenetys on noin 15.000 tonnia.

Suomen koko paperiteollisuuden pysäyttänyt lakko alkoi tänään klo 14.00 neuvottelujen päätyttyä tuloksettomina viime yönä. Lakon piirissä on noin 30.000 työntekijää, joista noin 8.500 on Stora Enson palveluksessa. Lakon kestoa on tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Työntekijöiden vaatimukset koskevat palkankorotusten lisäksi mm. työajan lyhentämistä, ulkopuolisen työvoiman käyttöä sekä tulos- ja voittopalkkioiden jakamista. Palkkaa ja työajan lyhentämistä koskevat vaatimukset ovat kilpailijamaita korkeammat.

Paperiteollisuuden lakko aiheuttaa satojen miljoonien tappiot vientiteollisuudelle päivittäin, kun paperi- ja selluteollisuuden vientitulot vähenevät 200 miljoonaa markkaa vuorokaudessa. Lisäksi metsäteollisuudelle koituu lakosta mm. sopimussakkoja. UPM-Kymmene ja Metsä-Serla arvioivat, että viikon pituinen lakko toisi kummallekin yhtiölle noin 300 miljoonan markan menetykset.

Sellutehtaiden alasajo aloitettiin lakon vuoksi jo eilen iltapäivällä. Paperitehtaat on ajetaan alas tämän päivän aikana. Lakko on poikkeuksellisen laaja, sillä sen piiriin kuuluu 30 000 työntekijää. Lakkoon menevät kaikki Suomen noin 80 paperi- ja selluteollisuuden yksikköä. Myös Ruotsin paperityöntekijät ovat luvanneet tukeaan Paperilitolle.

Pitkä lakko tulossa?

Lakko saattaa venyä pitkäksi. Työnantaja eli Metsäteollisuus aikoo pitää tiukasti kiinni omasta palkkatarjouksestaan. Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Porasen mukaan Paperiliiton vaatimuksia pidetään työnantajaleirissä kohtuuttomina.

Metsäteollisuus on laskenut, että Paperiliiton esittämä kaksivuotinen sopimus nostaisi työnantajan kustannuksia tänä vuonna lähes 7 ja ensi vuonna lähes 6 prosenttia. Paperiliiton laskelmien mukaan vaikutukset ovat molempina vuosina reilut 4 prosenttia.

Työnantajapuoli on tarjonnut kolmivuotista sopimusta, jonka kustannusvaikutus olisi ensimmäisen vuoden osalta kierroksen yleisen linjan mukaiset 3,1 prosenttia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.