Mainos

Lakko pysäytti junia Berliinissä ja Hampurissa

Saksalaisoikeus kielsi eilen rahtiliikenteen lakon, mutta kielto ei ulotu koskemaan kaupunkijunaliikennettä.

Veturinkuljettajien lakko on pysäyttänyt paikallisjunat kahdeksi tunniksi Berliinissä ja Hampurissa. Saksalaisen uutistoimiston DPA:n mukaan lakko ei kuitenkaan aiheuttanut pelättyä liikennekaaosta.

GDL-ammattijärjestön edustaja Norbert Quitter sanoi, että lakon avulla haluttiin lähettää selkeä viesti rautateiden johdolle. Veturinkuljettajat ovat hänen mukaan kyllästyneet työnantajien "neuvotteluilveilyyn".

Saksalainen työtuomioistuin oli kieltänyt veturinkuljettajien suunnittelemat laajemmat lakot, jotka olisivat pysäyttäneet rahtiliikenteen tänään neljäksi tunniksi. Kielto ei kuitenkaan koskenut paikallisjunia.

Kiistassa näkyi jonkinlaisia ratkaisun mahdollisuuksia, kun sekä GDL että Saksan rautatiet, Deutsche Bahn, nimittivät kaksi välittäjää. He ovat entiset kristillisdemokraattiset poliitikot Heiner Geissler ja Kurt Biedenkopf. Neuvottelut välittäjien avulla aloitettaneen heti ensi viikolla. GDL-liitosta kerrottiin, että neuvottelujen aikana ei lakkoilla.

Veturinkuljettajat vaativat 31 prosentin palkankorotusta. Deutsche Bahnin mielestä veturinkuljettajien tulisi tyytyä 4,5 prosenttiin. Veturinkuljettajien mukaan heidän palkkansa ovat huomattavasti pienemmät kuin muiden Euroopan maiden veturinkuljettajien. Forsa-laitoksen tekemän kyselyn mukaan 56 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että veturinkuljettajien lakko olisi oikeutettu.

Kaksi suurta rautatieläisten ammattiliittoa hyväksyi aiemmin 4,5 prosentin palkankorotuksen.

Deutsche Bahn on varoittanut, että jos lakko alkaa ja muodostuu pitkäksi, se aiheuttaisi pahoja ongelmia Saksan taloudessa. Saksan hallitus on ilmoittanut, että valtion omistama rautatieyhtiö yksityistetään vuoteen 2009 mennessä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.