Mainos

Lakko-oikeuteen puuttuminen jakaa mielipiteitä

Pääministeri Paavo Lipponen ja TT:n puheenjohtaja Seppo Riski kannattavat työministeri Tarja Filatovin ehdotusta tukilakkojen ilmoitusajan pidentämisestä. Muilta tahoilta ei ole herunut ymmärrystä esitykselle. Esimerkiksi AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoisen mielestä ilmoitusaikojen pidentäminen ei ole tervettä ajatellen nykyistä työmarkkinatilannetta. Lipposen mukaan taannoiset kuljetusalan tukilakot osoittivat, miten laajat vaikutukset niillä voi olla maan talouteen.

Lakot puhuttavat jälleen

-Pahin jäi toteutumatta, mutta tukilakoissa pantiin aika paljon peliin. On aiheellista selvittää, löytyykö nykyiseen käytäntöön hyväksyttäviä muutoksia, Lipponen toteaa Etelä-Saimaan haastattelussa tänään. Pääministerin mukaan keskustelut lakko-oikeuteen puuttumisesta syntyvät siksi, että työmarkkinajärjestöt eivät toimi vastuullisesti. Hän odottaa kierroksen vielä auki olevilta aloilta "normaalia neuvottelumenettelyä ja sopimusta".

Lipponen toivoo, että ensi syksynä palataan tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun. Valtion puolelta on hänen mukaansa luvassa tuloveron ja työnantajamaksujen alennuksia, jos palkkaratkaisu pysyy maltillisena. Tukilakoista ei ole säädöksiä laissa. Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet, että niistä ilmoitetaan neljä päivää etukäteen.

TT puolesta, AKT vastaan

Teollisuuden ja työnantajien TT:n puheenjohtaja Seppo Riski sanoo MTV3:n haastattelussa, että pääministerin esilletulo tukilakkoasiassa on hyvä ja tarpeellinen asia.

TT vaati aikaisemmin tukilakkojen kieltämistä kokonaan. Nyt Riski sanoo, että työryhmän perustaminen selvittämään tukilakkosotkuja on TT:llekin riittävä toimenpide.

AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoinen sanoi, että AY-liike ei voi sivuuttaa tukilakkosuunnitelmia pelkällä olankohautuksella. Hänen mielestään lakko-oikeuteen puuttuminen heikentäisi entisestään työntekijän oikeuksia. Lehikoinen ei kuitenkaan kertonut AY-liikkeen suunnitelmista tarkemmin.

Vasemmistoliito vastustaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes torjuu puuttumisen lakko-oikeuteen. Hänen mukaansa

Veroministeri Suvi-Anne Siimes

lakko-oikeus ja työnantajan työsulkuoikeus ovat osa suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja sopimisen mallia.

-On myös selvää, että kokenut lakkoaseen käsittelijä ei ammu järeällä aseella omaan jalkaansa eikä myöskään amputoi yhteiskunnan tukijalkoja, Siimes totesi vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä tänään.

Siimeksen mukaan neuvottelumenettelyn kehittäminen on kuitenkin tärkeää, jotta lakkoaseeseen ei jouduttaisi turvautumaan. Siimes piti toivottavana, että ensi syksynä neuvoteltaisiin jälleen tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta. Työllisyyttä tukevat vero- ja sosiaaliturvamaksuratkaisut on helpommin kytkettävissä monivuotiseen ratkaisuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.