Mainos

Lakko näkyy selvästi jo lentokentällä

Finnairin huomenna täydellä teholla alkava lakko näkyy jo Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajahallien hiljentymisenä - sekä toisaalla ihmisissä, jotka ovat tulleet lentoasemalle hakemaan selvyyttä omien matkojensa onnistumiseen.

Finnair on perunut lentäjien yöllä alkavan lakon takia jo tänään parikymmentä ulkomaan- ja kotimaanlentoa. Tänään lakko on koskenut jo noin 5000 matkustajaa ja näkynyt ennen kaikkea Finnairin lipputoimistossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- Tilanne on asiakkaiden näkökulmasta hyvin valitettava. Yhtiö on perustanut poikkeustilanneorganisaation lentojen järjestämiseksi. Finnairin asiakaspalvelupäällikkö Timo Riihimäki kertoo.

Riihimäki kehottaa tilanteen helpottamiseksi asiakkaita itse arvioimaan matkansa tärkeyden.

- Luonnollisesti jos on aivan välttämätöntä matkustaa huomenna tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, niin yhtiö tekee kaikkensa saadakseen matkustajan liikenteeseen, mutta on myöskin aivan varmaa, ettei kaikille matkustajille pystytä vaihtoehtoista reititystä järjestämään.

"Neuvontapuhelin tukossa - netistä ei lisätietoa"

Sadat Finnairin työntekijät tekevät parhaillaan pitkää päivää palvellakseen matkustajia, joiden matkasuunnitelmat ovat muuttuneet lakon vuoksi. Kovimmat paineet ovat asiakaspalvelukeskuksessa ja puhelinpalvelussa.

Finnairin neuvontapuhelin onkin ollut ajoittain tukossa suurien soittomäärien vuoksi. Berliinissä huomisen lentonsa kohtaloa odotteleva MTV:n uutisten toimittaja Helena Liikanen ei ole saanut lisätietoa myöskään Finnairin internet-sivuilta.

- Tänään puolen päivän jälkeen meille tuli tekstiviesti, että lento on peruttu. Viestissä kehotettiin tarkastamaan lennon tilaa nettisivuilta. Siellä oli kuitenkin edelleen meidän varaus ja lennot, joilla meidän pitikin tulla, eli siellä ei ollut mitään muutoksia. Finnairin neuvontapuhelimeen emme päässeet läpi.

Jumissa Helsingin päässä oleva ranskalainen Ivan on niin ikään hämmentynyt kotiinpaluunsa suhteen.

- Minulla ei ole mitään tietoa, miten pääsisimme palaamaan Ranskaan tänä iltana. Minulla on töitä huomenna, kuten vaimollanikin, joten tämä on todellinen ongelma.

Kiistan ydin ulkopuolisen työvoiman käytössä

Jokaisen lakkopäivän on arvioitu aiheuttavan Finnairille miljoonien eurojen tappiot. Kannattavuusongelmien kanssa kamppailevassa yhtiössä on käynnissä 200 miljoonan euron ankara säästökuuri.

Suomen liikennelentäjien liiton puheenjohtaja Kristian Rintala sanoo lentäjien tiedostavan vaikean tilanteen ja korostaa, että lentäjät olivat valmiita suostumaan palkanalennuksiin.

- Se, että miten Finnairin käy, fuusioituuko se vai jaetaanko se kahtia, se on yhtiön johdon ja omistajien asia. Jokatapauksessa lentoyhtiö tulee tarvitsemaan aina sitoutuneita lentäjiä, jotka lentävät niitä koneita turvallisesti perille saakka.

Kommentillaan Rintala viittaa kiistan ydinkysymykseen -ulkopuolisen työvoiman käyttöön:

-Huomenna Vilnaan lentää ensimmäinen Finnairin lento, jossa ei ole Finnairin miehistöä, sen takia lakko on alkamassa nyt maananataiyönä, Rintala kiteyttää.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen raportti

Katso liikennelentäjien puheenjohtaja Kristian Rintalan haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.