Mainos

Lakko lisää keittoja ja puuroja kouluissa

Elintarvikealan lakko koskettaa myös kouluruokailua. Koulujen ruokalistoja on jouduttu muuttamaan, eikä kaikkia ruoka-aineita ole saatu koulujen keittiöihin.

- Kokonaiskuvaa on vielä tässä vaiheessa mahdotonta sanoa. Opetuksen järjestäjät ja kouluruokailusta vastaavat joutuvat nyt toimimaan elintarvikkeiden saatavuuden pohjalta. Kouluissa siis käytetään niitä elintarvikkeita, joita saadaan, kertoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Juha Karvonen.

Hänen mukaansa etukäteen laadittuja ruokalistoja joudutaan mukauttamaan saatavan elintarviketarjonnan pohjalta. Hän kuitenkin uskoo, että lakosta selvitään hyvin.

- Voi olla, että kouluissa on tavallista useimmin puuropäiviä. Vanhempien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan siitä, etteivätkö lapset saisi päivittäistä ravitsevaa kouluateriaa.

Karvosen mukaan lakon pitkittyessä tilanne voi vaikeutua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että erityisen hankalasta tai hätätilanteesta ei ole kysymys.

Lakon lasku maksetaan myöhemmin

Esimerkiksi Espoon kaupungin ruokapalveluista vastaava Espoo Catering joutuu muuttamaan ruokalistaansa ja jättämään ateriavaihtoehtoja kokonaan pois.

Espoo Catering pyrkii kuitenkin valmistamaan ruokalistan mukaista ruokaa korvaavilla tuotteilla.

- Kaikilta ruokatoimittajiltamme emme saa raaka-aineita. Keittiöt voivat ottaa tukun kautta vastaavaa raaka-ainetta, jos sitä on mahdollista saada, vaikka se ei olisikaan sopimustoimittajamme tuote, kertoo ruokapalveluiden suunnittelija Kirsi Kinnunen.

Esimerkiksi leipävalikoima voi olla suppeampi, ja jotkut paikat yrittävät myös leipoa itse omaa leipää. Maitotuotteissa ei Kinnusen mukaan ole suuria ongelmia.

Eniten ongelmia on lihatuotteiden saatavuudessa, joten Espoo Catering saattaa siirtyä lakon vuoksi väliaikaisesti kasvispainotteisiin ruokiin.

Kinnunen kertoo, että lakko aiheuttaa kaupungille kustannuksia, kun tuotteita on ostettava vaikka vähän kalliimmallakin hinnalla.

- Jossain näitä kustannuksia pitää tasata. Yritämme toimia niin, ettei kustannusten karsiminen näy lasten lautasella, vaan koitamme säästää jossain muussa.

Työnseisauksen vaikutukset voivat näkyä Espoon ruokatarjonnassa vielä lakon loputtuakin. Muutoksia voi olla kunnes sopimustoimittajien tuotantomäärät on saatu normaaleiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.