Mainos

Lakko lamautti Israelin

Julkisen alan lakkoon osallistuu yli 150 000 Israelin valtion työntekijää. Lakossa on satamien, tullin, sairaaloiden, oikeuslaitoksen ja muiden viranomaistahojen työntekijöitä.

Julkisen alan lakko on aiheuttanut lähes kaaoksen Israelissa Tel Avivin lentokentällä.

Lakko tuntuu myös laajalti muualla Israelissa, mm. meriliikenteessä.

Kaikkiaan noin 100 000 valtion työntekijää liittyi eilen työtaisteluun maanantaina lakkoon ryhtyneiden 50 000 työntekijän lisäksi.

Vastalause säästötoimille


Lakko on vastalause ensi vuoden budjettiin liittyville työvoimaleikkauksille ja muille säästötoimille. Leikkausten piirissä on tullimiesten lisäksi paljon kansaneläkelaitoksen, sisäministeriön, sairaaloiden, oikeuslaitoksen ja veroviranomaisten työntekijöitä.

Ongelmia satamissa


Israelin hallitus harkitsee turvautumista Egyptin ja Jordanian satamiin lakon kiertämiseksi. Nelisenkymmentä laivaa odottaa ankkurissa Israelin rannikon edustalla 2 500 työntekijän mentyä eilisaamuna lakkoon vastalauseeksi suunnitelmille yksityistää Ashdodin, Haifan ja Eilatin satamat.

Apulaisvaltiovarainministeri Meir Sheetrit kertoi, että hallitus harkitsee tuonnin ja viennin ohjaamista Jordanian Akaban ja Egypti Port Saidin satamien kautta, jos lakko jatkuu. Tähän Israelin historiassa ennen näkemättömään ratkaisuun voitaisiin turvautua jo parin päivän kuluttua.

Maariv-lehden mukaan kuorma-autokuljetusten aiheuttamat lisäkustannukset vähennetään Israelin satamalaitoksen budjetista. Hallitus harkitsee myös yksityisen sataman avaamista Haifan kaupungin pohjoisosaan lakon kiertämiseksi. Rakennustyöt aloitetaan liikenneministeri Avigdor Liebermanin mukaan torstaina, ellei lakkoa ole siihen mennessä saatu päättymään.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.