Mainos

Lakko lamauttaa jätekuljetuksia

Osa jätekuljetuksista pystytään hoitamaan, mutta valituksia jätekuljetusten takkuilusta on sadellut. Myös aamuruuhkat pidentyivät.

Kotitalouksien jäteongelman odotetaan pahenevan lähipäivinä autoliikenteen lakon vuoksi. Koska suuri osa jätteistä jää monin paikoin noutamatta, alkavat etenkin kerrostalojen jäteastiat pursuta.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla 13 kunnan jätteitä vastaanottavasta Lakeuden Etapista kerrotaan, että Seinäjoella tilanne on jo joissain taloyhtiöissä huolestuttava. Jäteastiat pursuavat varsinkin paikoissa, joissa tyhjennys on jäänyt alkuviikolla välistä.

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n jätekeräyksistä voidaan lakon aikana hoitaa vain alle viidennes tavallisesta määrästä. YTV:n jätehuollosta kerrotaan, että yli 80 prosenttia jätteistä jää nyt noutamatta.

Suuret kerrostaloyhtiöt saattavat joutua jo näinä päivinä turvautumaan omiin jätekuljetuksiin roskakatosten tyhjentämiseksi. YTV:ltä valistetaan, että omatoimiseen kuljetukseen kannattaa kuitenkin ryhtyä vasta, kun jätteen säilyttäminen ei ole enää mahdollista.

Yksityisiä ihmisiä ja taloyhtiöitä kehotetaan pakkaamaan jätteet huolellisesti säkkeihin ja säilyttämään ne mahdollisuuksien mukaan lakon yli jätehuoneissa tai muissa tiloissa. Jätteet kestävät mustissa jätesäkeissä myös taivasalla, kunhan pussin suu on suljettu hyvin.

Jätteiden keräyksessä etusijalla ovat sairaalat, koulut ja teollisuus. Kuljetuksia hoitavasta Lassila&Tikanojasta kerrotaan, että kriittiset kohteet on nostettu etusijalle muun muassa hygieniasyistä. Kotitalouksien onkin syytä varautua tilanteeseen.

-Roskiin ei nyt kannata pistää mitään hylkytavaroita, jotka ovat jo muutaman vuoden varastossa seisseet odottamassa pois heittämistä, sanoi johtaja Pertti Tammivuori.

Aamuruuhkat pidentyivät

Työmatkaliikenne on sujunut lakon aikana pääkaupunkiseudulla normaalisti. Tiehallinnosta kerrotaan, että aamuruuhka kesti tänään puolisen tuntia tavallista pidempään lakon takia. Iltapäivällä ruuhka oli tavanomainen. Myös muualla Suomessa liikenne kulki odotettua rauhallisemmin.

Raiteilla pääkaupunkiseudun lähiliikennejunien matkustajamäärät ovat lakon takia jonkin verran kasvaneet etenkin Martinlaakson ja rantaradan suuntaan.

Satamissakin lakko näkyi tänään vain vähän. Ahtaajat purkivat ja lastasivat laivoja normaalisti, ja koska lakon piiriin kuuluu vain osa kuljetusliikkeistä, tavara myös kulkee jonkin verran.

Pientä hidastumista kuljetuksissa lakko kuitenkin on aiheuttanut, kerrottiin Turun satamassa toimivasta ahtausliike Finnstevestä.

Sovun mahdollisuuksia bussi- ja tavaraliikennettä hankaloittavassa lakossa haarukoidaan keskiviikkona. Auto- ja kuljetusalan työtekijäliiton AKT:n ja Autoliikenteen työnantajaliiton neuvottelijat on kutsuttu puolilta päivin valtakunnansovittelijan toimistoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.