Mainos

Lakkautettujen tehtaiden paperimiehille vaikea löytää töitä

Kapean erikoisalan osaajat ja ikääntyneet työntekijät löytävät vaikeasti uutta työtä saatuaan potkut tehdastyöstä.

Tämä käy ilmi Paperiliiton ja SAK:n tutkimuksesta, jossa selvitettiin, mitä on tapahtunut Haminan, Kajaanin ja Kemijärven sellu- ja paperitehtaiden entisille työntekijöille parin vuoden kuluessa tehtaiden lakkautuksista. Tilanteestaan kertoi 327 tehtaiden ex-työntekijää syys-lokakuussa.

Vain kolme kymmenestä oli löytänyt varsinaista uutta työtä avoimilta työmarkkinoilta. Loput olivat työttöminä, eläkeputkessa, työvoimapoliittisessa koulutuksessa tai palkkatuetuissa töissä.

Erityisen huonosti ex-paperimiesten kohdalla toteutuvat komeat puheet työurien pidentämisestä. Yli 54-vuotiaille ei usein edes tarjottu aktivointitoimia, ja yli 57-vuotiaat eli eläkeputkeen oikeutetut tarttuivat siihen käytännössä kaikki.

- Ikääntyneiden työnsaantimahdollisuuksien voi tulkita heikentyneen sen takia, että heille ei ole koulutusta tarjottu, tutkija Ari-Matti Näätänen sanoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

Toisaalta työllistämistoimetkin saivat tutkimuksessa haastatelluilta paljon moitteita esimerkiksi koulutusten huonosta laadusta.

Lähihoitajia ei tullut

Huonosti on toteutunut myös se julkisuudessa innostusta herättänyt skenaario, jossa ex-paperimiehistä löytyisi uusia tekijöitä työvoimapulasta kärsivälle hoitoalalle. Vain kaksi haastatelluista oli löytänyt uuden työn sosiaali- ja terveysalalta, molemmat naisia.

Uusia töitä löytäneet miehet ovat jatkaneet miesvaltaisilla aloilla, esimerkiksi rakennus- ja metalliteollisuudessa.

Ikääntyneiden ohella työllistyminen on ollut vaikeaa kapean alan erityisosaajille, kuten paperikoneiden huoltajille. Tämä osoittaa, että niin työnantajien ja työntekijöiden kuin ammattiliittojenkin pitäisi alkaa huolehtia ihmisten osaamisen monipuolisuudesta.

- Työntekijöiden monitaitoisuudesta on huolehdittava koko työuran ajan. Ei voida tuudittautua siihen, että työtehtävä säilyy samana läpi työuran, sanoi SAK:n koulutus- ja työvoima-asioiden päällikkö Saana Siekkinen.

SAK esittää työllistämistoimiin huomattavaa lisäystä, jotta isompi osa työttömistä saataisiin aktivointitoimien piiriin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.