Lakivaliokunta kieltäisi tiedustelutoiminnan asunnoissa - "Täysin rauhoitettu tiedustelulta"

Eduskunnan lakivaliokunta kieltäisi tiedustelutoiminnan kokonaan tiloista, jotka on tarkoitettu pysyväisluontoiseen asumiseen. Valiokunta antoi lausuntonsa siviili- ja sotilastiedustelulaeista keskiviikkona.

Lakivaliokunnan kannan mukaan tiedustelua tekevä virkamies ei saisi mennä pysyväisluontoiseen asumiseen tarkoitettuun tilaan edes asuntoa käyttävän kutsusta. Valiokunta kieltäisi myös erilaisten laitteiden tai ohjelmistojen asentamisen asunnoissa.

Rajaus olisi tiukempi kuin rikostutkinnassa, jossa poliisin peitemies voi asuntoon mennä kutsusta. Rikostutkinnassa asuntoa voidaan myös kuunnella.

– Lausunnossamme asunto on täysin rauhoitettu tiedustelulta, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (Kok.).

Valiokunta antoi eilen lausunnon myös sotilastiedustelusta ja ehdottaa siihen samanlaista rajausta.

Teknisesti rajaus voi koskea muitakin tiloja kuin varsinaisia asuntoja. Esimerkiksi varastohalli voi olla kielletty alue, jos joku asuu siellä. Toisaalta sitten kerrostaloasunnossa toimiva piilokonttori voi olla tiedustelun kohteena, jos kukaan ei siellä asu.

Tiedusteluvaltuutetun suuri rooli

Lakivaliokunta on tiedustelulakien suhteen lausunnon antajan asemassa, mikä tarkoittaa sitä, ettei se tee asiassa päätöksiä.

Siviilitiedustelulaista hallintovaliokunnalle antamassaan lausunnossa lakivaliokunta korostaa tiedusteluvalvontavaltuutetun roolia. Lausunnon mukaan valtuutetulla olisi esimerkiksi paitsi läsnäolo-oikeus, myös puheoikeus, kun tiedusteluvaltuuksia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Tiedusteluvalvontavaltuutetulla olisi lausunnon mukaan myös oikeus kannella tiedustelumenetelmän käyttöä koskevassa lupa-asiassa annetusta päätöksestä.

Lakivaliokunta ei löytänyt yksimielisyyttä siitä montako tuomaria tiedusteluvaltuuksia pitäisi olla käsittelemässä, kun suojelupoliisi niitä oikeudesta hakee.

Linkki lakivaliokunnan lausuntoon eduskunnan sivuille

Enemmistö jättäisi harkintavallan tuomioistuimelle, mutta eriävän mielipiteen mukaan näissä asioissa pitäisi olla aina vähintään kaksi tuomaria.

Ylimääräinen tieto

Yksi keskustelua herättänyt seikka siviilitiedustelulaissa on ollut se, miten suojelupoliisi saa luovuttaa tiedustelussa ilmitullutta tietoa rikoksista keskusrikospoliisille. Väliin on rakennettu nyt ns. palomuuri, joka rajaa tätä.

Valiokunta korostaa, että tätä tiedon luovuttamista on seurattava tarkkaan. Siviilitiedustelua ei saa käyttää poliisilain salaisia tiedonhankintakeinoja tai pakkokeinolain salaisia pakkokeinoja koskevan sääntelyn kiertämiseen.

Lakivaliokunnan mukaan syytetyn on saatava aina tieto, jos rikostutkinnassa käytetään näyttönä siviilitiedustelussa tai sotilastiedustelussa saatua tietoa. Se on merkittävä esitutkintapöytäkirjaan ja syyttäjän on myös ilmoitettava perusteet sen käytölle.

Lakivaliokunta ehdottaa myös sitä, että tietoliikennetiedustelusta on ilmoitettava hieman laajemmin kuin hallituksen esityksessä on todettu. Tämä ei kuitenkaan edelleenkään koske tilanteita, jossa tiedustelun kohteeksi joutunut on tiedustelutoimien aikaan ulkomailla.

Lue myös:

    Uusimmat