Mainos

Lakimuutos lisäisi roimasti liikennesakkoja

Ylinopeussakkojen määrä uhkaa lisääntyä rajusti, jos oikeusministeriössä kaavailtu lakimuutos hyväksytään. Kameravalvontaan kaavaillaan järjestelmää, jossa rikesakko lähetettäisiin automaattisesti auton haltijalle.

Lakimuutos lisäisi liikennesakkoja

Jos uusi järjestelmä toteutuu, poliisin ei enää tarvitsisi välttämättä selvittää kuka autoa on todellisuudessa ajanut. Liikennepoliisissa on jo koekäytössä uudet, erittäin tehokkaat kameravalvontajärjestelmät; pakettiautoon on sijoitettu tietokone, kamera ja tutka. Järjestelmä mittaa kaikkien ohiajavien nopeuden ja ottaa jokaisesta ylinopeutta ajavasta automaattisesti kuvan.

Kamerapylväitä on jo monella tieosuudella, mutta kuljettajan henkilöllisyyden selvittäminen on ollut poliisille työlästä. Haltijavastuussa on kyse siitä, että sakkoa ei enää annettaisi kuljettajan nimen perusteella, vaan sakot lähetettäisiin rekisterikilven tietojen mukaan.

Haltijavastuuta selvittänyt oikeusministeriön työryhmä havaitsi käyttökelpoisimmaksi järjestelmäksi ehdollisen rikesakon.
- Rikesakkolappu lähetetään haltijalle, ja jos haltija ei reagoi, niin silloin se muuttuu täytäntöönpanokelpoiseksi. Mutta jos haltija on sitä mieltä, että hän ei ole kuljettanut autoa, niin silloin hän palauttaisi lapun ja ilmoittaisi, ettei hyväksy rikesakkoa. Sen jälkeen poliisi käynnistäisi esitutkinnan, selventää lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist.

Helsingissä tarve tehostetulle valvonnalle

Nykyisillä perinteisillä tutkilla mm. Helsingin liikennepoliisi kirjoittaa noin 300-400 liikennesakkoa, joista 30-40 on rikesakkoja.

Ylikomisario Heikki Seppä Helsingin liikennepoliisista sanoo, että Helsingin kokoisessa kaupungissa 5-6 uudenlaista laitetta olisi tavoitetila. Sepän mukaan niillä kirjoitettaisiin rikesakkoja päivässä jopa satoja.

Haltijavastuu ja tehokkaat valvontamenetelmät aiheuttavat myös ongelmia. Suurin ongelma on tietysti se, että noin joka kymmenettä autoa ajaa joku muu kuin sen haltija. Oikeusministeri Johannes Koskinen pitää asiaa ongelmallisena, sillä haltijavastuu saattaisi kuormittaa riitautusten vuoksi poliisia ja oikeuslaitosta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.