Mainos

Lakiesitys: Vain alaikäisten elokuvat tarkastettaviksi

Hallitus antoi tänään eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan elokuvien ja kuvaohjelmien ennakkotarkastus rajoitetaan koskemaan vain alaikäisille levitettäviä ja julkisesti esitettäviä ohjelmia. Muista, tarkastamattomista kuvaohjelmista ilmoitetaan Valtion elokuvatarkastamolle, joka pitää niistä rekisteriä.

Esityksen mukaan elokuvaa ei saa esittää alle kymmenvuotiaille, ellei sitä ole tarkastettu. Alaikäisiltä kielletyt seksiä, kauhua tai väkivaltaa sisältävät ohjelmat voidaan heille näyttää vain, jos tarkastusviranomainen on poistattanut niistä vahingolliset kohdat.

Hallituksen esityksen mukaan tarkastussäännökset yhdenmukaistetaan ja kootaan samaan lakiin, jolloin lainsäädäntö vastaisi maaliskuun alussa voimaan tulevan uuden perustuslain sananvapaussäännöksiä sekä käytäntöä muissa Pohjoismaissa. Hallitus esittää, että kuvaohjelmat hyväksyttäisiin joko 7-, 11-, 15-vuotiaille tai kaiken ikäisille. Ikärajaa kaksi vuotta nuorempi lapsi pääsee esitykseen 18 vuotta täyttäneen seurassa. Ohjelman yhteydessä on oltava tieto sisällöstä ja tarkastuksesta.

Laki koskee myös televerkossa tilattavia video-ohjelmia. Sen sijaan video- ja tietokonepelejä ei edelleenkään tarvitse tarkastaa ennalta, mutta ne voidaan tarvittaessa määrätä tarkastettaviksi. Televisiossa ohjelman saa vastaisuudessakin esittää ilman ennakkotarkastusta televisio- ja radiotoimintalain mukaisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.