Mainos

Lakiehdotus: Kotirauhan rikkomiseen voi syyllistyä myös tekstiviestejä lähettämällä

Hallitus haluaa muuttaa rikoslakia siten, että kotirauhan rikkomiseen voisi syyllistyä myös tekstiviestejä lähettämällä. Esityksen mukaan asiattomien tekstiviestien lähettäminen on rinnastettavissa häiritseviin puhelinsoittoihin.

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen sisällön ja presidentti antaa sen eduskunnalle tänään 29. tammikuuta.

Esityksen mukaan tekstiviestin lähettäjän rankaiseminen edellyttäisi, vastaavalla tavalla kuin puhelinhäirinnän rangaistavuus nykyisin, teon tahallisuutta ja sitä, että tekijä ajattelee kohdehenkilön olevan tekohetkellä kotirauhan suojaamassa paikassa.

Esimerkiksi normaaliin työaikaan lähetetyt viestit eivät olisi rangaistavia. Lisäksi viestejä on lähetettävä useita ja häiritsemistarkoituksessa, mikä voitaisiin päätellä viestien sisällöstä ja toistuvuudesta.

Nykyisen rikoslain mukaan kotirauhan rikkomisesta voidaan tuomita, jos metelöi, heittelee esineitä, soittaa puheluita tai toimii muuten vastaavalla tavalla. Viime vuonna korkeimman oikeuden ennakkoratkaisussa (KKO 2008:86) päädyttiin siihen, että tekstiviestien lähettäminen ei täyttänyt kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistöä.

Ratkaisun jälkeen myöskään poliisi ei enää tutkinut tekstiviestien lähettämistä kotirauhan rikkomisena. Ratkaisu on myös rajoittanut poliisin tiedonsaantioikeutta teleyrityksiltä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.