Mainos

Lakiehdotus armeijan kurinpidosta - ei enää poistumiskieltoa viikonloppuisin

Ei enää lyhyitä poistumiskieltoja vapaaseen viikonloppuun, ehdotetaan uudessa sotilaskurinpitolaissa. Puolustusministeriössä valmistunut ehdotus on nyt lausuntokierroksella.

Kovan onnen lakipaketti

Lakipaketin matka on ollut monimutkainen. Hallitus antoi lokakuussa 2010 eduskunnalle ehdotukseksi sotilaskurinpitolaiksi ja ehdotukseksi rikostorjunnasta puolustusvoimissa. Ehdotuksia ei kuitenkaan ehditty käsitellä eduskunnassa ja ne raukesivat.

Uuden eduskunnan myötä puolustusministeriö valmisteli uudet lakipaketit ja ne annettiin eduskunnalle loppuvuodesta 2011. Helmikuussa 2012 pääesikunta ilmoitti puolustusministeriölle organisaatiomuutoksista mm. rikostutkinnassa, joka johti lakiesitysten peruuttamiseen.

Puolustusministeriö aloitti taas uuden valmistelun, jossa kurinpitolaki ja rikostorjuntalaki nyt yhdistettiin. Tämä on nyt lausuntokierroksella.

Luonnoksen mukaan enintään kolmen vuorokauden poistumiskieltoa ei enää saisi panna täytäntöön viikonloppuvapaan, juhlapyhän tai muun vastaavan vapaan aikana.

- Varusmieskoulutusta annetaan nykyisin pääsääntöisesti arkisin. Tämä on käytännössä johtanut siihen, että poistumiskiellosta on tullut aiempaa ankarampi seuraamus, kun täytäntöönpano ajoittuu viikonloppuun, joka muuten olisi varusmiehelle vapaa, lakiehdotuksen perusteluissa todetaan.

Edellisellä lausuntokierroksella pääesikunta vastusti muutosta, koska se heikentäisi poistumiskiellon tehokkuutta. Varusmiesliitto puolestaan kannatti lievennystä vanhaan käytäntöön.

Poistumiskieltoa määrätään varusmiehille ja sotilasvirkaan opiskeleville vuosittain yhteensä hieman yli 2000 tapauksessa. Lyhyen poistumiskiellon voi saada esimerkiksi, jos myöhästyy lomalta palatessaan.

Lakipaketissa on koottu yhteen lait sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta puolustusvoimissa. Siinä mm. laajennetaan erilaisia muutoksenhakuoikeuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.