Mainos

Eduskunnassa muhii lakialoite maanhankinnan rajoittamiseksi

MTV:n 45 minuuttia kertoo, että eduskunnassa kerätään parhaillaan nimiä lakialoitteeseen, joka rajoittaisi Suomessa tehtäviä maa- ja kiinteistökauppoja, mikäli ostaja tulee ETA-alueen ulkopuolelta. Lakihanketta on valmisteltu sosiaalidemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten yhteistyönä. Aloite jätetään eduskunnan lakivaliokunnalle joulukuun aikana.

– Tähtäämme lakiin, joka olisi vastaavanlainen kuin Ahvenanmaalla tai vaikkapa Tanskassa. Maata ja kiinteistöjä olisi oikeus ostaa Suomesta vasta sen jälkeen, kun henkilö on asunut täällä viisi vuotta, selvittää hankkeen puuhanainen, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) Ruokolahdelta.

Lakialoitteen on allekirjoittanut tähän mennessä 96 kansanedustajaa.  Eduskunnan lakivaliokunta on linjannut, että kansanedustajien lakialoitteet otetaan valiokuntakäsittelyyn, mikäli niillä on takanaan eduskunnan enemmistö.

– Muutama nimi vielä puuttuu, eiköhän ne saada vielä ennen joululomaa. Onhan 96 kansanedustajan nimelläkin tietysti merkittävä  painoarvo. Tällainen määrä on merkki siitä, että asia koetaan tärkeäksi ja sitä on tarkasteltava uudelleen, Kymäläinen toteaa.

Eduskunnassa moni kansanedustaja uskoo kuitenkin yhä vastavuoroisen kaupanteon toteutumiseen Suomen ja Venäjän välillä.  Näin siitäkin huolimatta, että suunta itärajan takana on täsmälleen toinen.  Venäjän presidentti rajoitti ulkomaalaisten maanhankintaa raja-alueukaasillaan muutama vuosi sitten. Parhaillaan duumassa valmistellaan entistä kattavampaa lainsäädäntöä ulkomaalaisten kiinteistöomistuksen estämiseksi.

– Mikäli aloitteesta jäisi puuttumaan muutama nimi, täytyy lakihanketta ryhtyä edistämään kansalaisaloitteena. Mielenkiintoista olisi nähdä, kuinka nopeasti 50 000 nimeä saataisiin kerättyä kasaan.

45 minuuttia tuntee ilmiön

MTV:n 45 minuuttia –ohjelma on seurannut syksystä 2008 venäläisten Suomessa tekemiä maa- ja kiinteistökauppoja. Viiden vuoden aikana  ohjelmassa on nähty aiheesta kymmeniä tv-juttuja. Aihetta on käsitelty myös MTV:n uutislähetyksissä ja internet-sivuilla.

45 minuuttia voitti maakauppauutisoinnillaan Euroopan parlamentin järjestämän journalismikilpailun kansallisen osakilpailun vuonna 2009. Voiton myötä ohjelma pääsi edustamaan Suomea EU -maiden välisessä mittelössä EU-parlamentissa Brysselissä.

Suomessa moni puhuu yhä keskiluokkaisten venäläisten kesämökkikaupoista Itä-Suomessa, vaikka pääosa kaupoista tehdään yhtiöillä kaikissa ilmansuunnissa. Mökkien sijaan kaupankäynnin kohteina ovat suuret maa-alueet ja isot kiinteistöt kuten leirikeskukset, koulukiinteistöt ja aktiivikäytöstä poistetut julkiset rakennukset. Maa on vaihtanut omistajaa, mutta maa-alueille luvatut rakennushankkeet ovat jääneet systemaattisesti toteutumatta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.