Mainos

Laki velvoittaa hoitajia kertomaan epäkohdista – palkinnoksi potkut

Suomen lähi-ja perushoitajaliiton (SuPer) puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan liittoon on taas tullut ilmi tapaus, jossa työntekijä on irtisanottu, kun hän nosti niin sanotusti "kissan pöydälle" ja otti esiin epäkohdat.

– Kun työntekijät nostavat esille ongelmia, heidät saatetaan irtisanoa. Kuitenkin Suomen vanhuspalvelulain yksi pykälä on, että jos työntekijä huomaa virheitä ja puutteita, ne pitää raportoida, toteaa Paavola.

Superiin on taas tullut tuore tapaus, jossa hoitaja yhtäkkiä irtisanottiin. Paavolan mukaan tällaista toimintaa ei voi hyväksyä. Liitto harkitseekin jatkotoimia. 

– Tällaista ei saa käyttää pelotteena. Hoitajilla täytyy olla siviliirohkeutta nostaa epäkohdat esille. Usein ongelma on siinä, että vain yksi rohkea uskaltaa sanoa asioista. Työkavereiden pitäisi yhdessä tulla siihen mukaan. On nimittäin harvinaista, että työntekijä kertoo jotain työnantajasta ilman, että asioilla on todellisuuspohjaa, kannustaa Paavola.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan esimerkiksi vanhusten hoivakotien valvonnassa on paljastunut selviä puutteita. Viranomaiset eivät ehdi valvoa, keitä työvuorolistalla olevat henkilöt ovat.

Superin mukaan hoivakotien mitoitusta täyttämään merkitään työvuorolistoille jopa entisiä työntekijöitä tai äitiyslomalaisia. Olemattomien nimien lisäämisellä pyritään siihen, että työvuorolistalla näyttäisi täyttyvän suositeltu minimihoitajamitoitus eli yksi hoitaja kahta vanhusta kohden.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.