Laki rusinareservistä raivostuttaa USA:ssa: "Kommunismia!"

Kalifornialaisen rusinaviljelijän aloittama taisto hallituksen rusinareserviä vastaan pistää miettimään, olisiko Yhdysvaltain lakeja syytä päivittää ajoittain.

68-vuotias Marvin Horne päätti vuonna 2002, ettei hän suostu luovuttamaan suurta osaa sadostaan ilmaiseksi valtion ylläpitämään rusinavarastoon.

Kansalaistottelemattomuus on tullut iäkkäälle viljelijälle kalliiksi: Hornelle on kertynyt noin puolen miljoonan euron edestä sakkoja lain rikkomisesta. Lisäksi Hornen tulisi kiikuttaa valtion varastoon miljoona kiloa rusinoita, koska hän ei ole kymmenen vuoden aikana suostunut lahjoittamaan vaadittavia osuuksia sadostaan.

Rusinareservi on jäänne toisen maailmansodan ajalta. Eri puolille maailmaa lähetetyt amerikkalaiset sotilaat saivat rusinalähetyksiä, koska ne olivat varsin kätevä tapa pitää sotilaat hyvin ravittuina.

Kun sota loppui, romahti rusinoiden kysyntä ja hinta. Tästä koitui suuria vaikeuksia rusinantuottajille. Ongelman ratkaisuksi keksittiin rusinareservi. Tarjontaa alettiin rajoittaa ja hinta saatiin tasoitettua, mutta laki velvoitti maanviljelijät luovuttamaan suuren osan sadostaan ilmaiseksi tuohon varastoon.

Yhä elinvoimainen virasto myy suurimman osan keräämistään rusinoista ja käyttää rahat viraston toimintaan.

Jos rahaa jää kulujen maksamisen jälkeen, tulisi rahat luovuttaa rusinantuottajille. Ylijäämää ei vaan ole koskaan kertynyt.

Varastosta on myös lahjoitettu rusinoita kouluihin ja ulkomaille markkinointitarkoituksessa, mutta niitä on myös käytetty muun muassa lehmien ruokintaan.

Miksi vanhoja lakeja ei peruta?

Erikoinen rusinareservi saattaa jäädä nyt kuitenkin historiaan sinnikkään viljelijän Marvin Hornen ansiosta.

Kun Horne ei suostunut luovuttamaan rusinoita valtiolle, vei maatalousministeriön rusinavirasto kapinallisen viljelijän oikeuteen.

Horne palkkasi huippuasianajajan hoitamaan juttua niin, ettei oikeudessa käsiteltäisi ainoastaan hänen asiaansa, vaan yritettäisiin päästä eroon koko reservistä. Horne pitää reserviä kommunismina, ryöstönä sekä valtion harjoittamana kartellitoimintana.

Viljelijän asia on saanut paljon julkisuutta, sillä koko valtion rusinavaraston olemassaolo on tullut monelle yllätyksenä.

Asia on nostanut myös keskusteluun sen, kuinka paljon uusia lakeja säädetään kaiken aikaa Yhdysvalloissa, mutta sen sijaan mekanismit täysin vanhentuneiden ja tarpeettomien lakien peruuttamiseen puuttuvat.

Kyseinen rusinalaki ja rusinavirasto on perustettu vuonna 1949, eikä kenellekään tullut aikaisemmin mieleen kyseenalaistaa yli 60 vuotta vanhaa systeemiä.

MTV3 - Merja Laakso, Washington

Lue myös:

    Uusimmat