Laki muuttumassa: Kouluampumisen valmistelusta tulossa rikos

Kouluampumisen kaltaisen vakavan rikoksen valmistelusta on tulossa rikos.

Poliisilla on ollut tähän asti rajallisesti mahdollisuuksia puuttua koulu-uhkauksiin tai koulusurmien valmisteluun, mihin kiinnitettiin huomiota myös Jokelan koulusurmia koskeneessa tutkintalautakunnan raportissa.

Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, jos hallituksen esitys törkeimpien rikosten valmistelun kriminalisoimiseksi hyväksytään eduskunnassa.

Mahdollisimman pian voimaan tarkoitettu laki kriminalisoi henkirikoksen, törkeän pahoinpitelyn, panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelun.

Rikoksen valmistelun kriminalisoinnissa on paljon ongelmia, jotka liittyvät valmistelun todistamiseen ja epäiltyjen oikeusturvaan.

Nyt ehdotetussa laissa henkirikoksen tai törkeän pahoinpitelyn valmisteluksi määritellään esimerkiksi se, että sopii toisen kanssa rikoksen tekemisestä tai yllyttää siihen.

Rikokseen syyllistyisi myös henkilö, joka pitää hallussaan valmisteltuun rikokseen tarkoitettua asetta tai muuta välinettä.

Lainsäädäntöneuvos Matti Marttusen mukaan käytännössä pelkkä aseen hallussapito ei riittäisi rikokseen syyllistymiseen.

– Pitää olla muutakin näyttöä siitä, että tällainen rikos on valmisteilla. Ase on kuitenkin kaikkein konkreettisin tekoväline ja tilanne voi olla jo varsin lähellä rikoksen toteuttamista.

Poliisille voi kertyä näyttöä esimerkiksi muiden tutkintojen yhteydessä. Epäiltyä on myös saatettu tarkkailla tai hänen puhelintaan on kuunneltu.

Vuoden 2014 alusta pakkokeinolakia on tarkoitus päivittää niin, että poliisi voi käyttää näitä poikkeuksellisia keinoja myös silloin, kun epäillään törkeimpien rikosten valmistelua.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat