Mainos

Lajien katoaminen uhkaa lääkkeiden saantia

Tuhansien lajien kuoleminen sukupuuttoon uhkaa asiantuntijoiden mukaan ihmiskunnan terveyttä. Kasvi- ja eläinlajien katoamisen myötä lääketiede menettää mahdollisuuden kehittää uusia lääkkeitä monenlaisiin sairauksiin syövästä munuaisten vajaatoimintaan.

YK:n alaisen ympäristöohjelman UNEP:n johtaja Achim Steiner sanoi, että yli 16000 tunnettua lajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Määrä saattaa olla jopa suurempi.

- Ihmiskunta on riippuvainen luonnosta hoitaessaan tauteja. Terveydenhoito on kaikkina aikoina perustunut eläin- ja kasvikunnasta saatuihin tuotteisiin, joita on käytetty tautien parantamiseen, Steiner sanoi Singaporessa pidetyssä ympäristökokouksessa.

Steinerin mukaan kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä tositoimiin, jotta luonnon monimuotoisuus saataisiin pelastettua.

Muussa tapauksessa monet lajit ehtivät kuolla sukupuuttoon ennen kuin niiden mahdollisia parantavia ominaisuuksia on edes ehditty paljastaa.

Apua kymmenille miljoonille

Steiner esitteli samalla teoksen, jossa yli sata asiantuntijaa esittää näkemyksiään luonnon monimuotoisuuden ja lääketieteen kehityksen yhteyksistä.

Useat YK:n alaiset järjestöt ovat tukeneet Sustaining Life -teoksen - eli vapaasti suomennettuna Elämän ylläpitäminen - julkaisemista. Teoksen kirjoittajat Eric Chivian ja Aaron Berstein kertoivat, että Australian sademetsistä 1980-luvulla löydetty sammakkolaji olisi saattanut auttaa estämään ja hoitamaan mahahaavaa, josta kärsii 25 miljoonaa ihmistä pelkästään Yhdysvalloissa.

Laji on kuitenkin ehtinyt kuolla sukupuuttoon. Lajin naaraat kasvattivat poikasiaan vatsassa, missä vatsahappojen olisi normaalisti pitänyt tuhota jälkeläiset.

Poikaset tuottivat kuitenkin ainetta, joka alustavien tutkimusten mukaan esti happojen haitallisen vaikutuksen.

- Tutkimuksia ei päästy jatkamaan, koska laji kuoli sukupuuttoon, ja arvokkaat lääketieteelliset salaisuudet katosivat sen mukana, kirjoittajat sanoivat.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.