Mainos

Laivayhtiöt huoletta Ruotsin viinaverosta

Suomen ja Ruotsin väliä seilaavissa laivayhtiöissä odotellaan rauhallisin mielin Ruotsin mahdollista päätöstä alentaa viinaveroa ensi vuoden alussa.

Silja

Sekä Viking Linesta että Silja Linesta vakuutetaan, etteivät yhtiöt usko Ruotsin mahdollisen viinaveron alennuksen vaikuttavan juurikaan laivalla tapahtuvaan myyntiin tai matkustajamääriin. Ruotsin hallituksen selvitysmies Kent Härstedt esitti pari viikkoa sitten julkistetussa selvityksessä, että alkoholiveroa alennettaisiin ensi vuoden alusta 40 prosenttia. Veronalennus koskisi vain väkeviä viinoja, mutta ei olutta eikä viinejä.

Suomi alensi omaa viinaveroaan maaliskuun alussa, jolloin myös laivayhtiöt laskivat omia väkevien hintojaan noin 20 prosenttia.

- Näin tehtiin, jotta hintaetu pysyisi samana Suomen Alkon hintoihin verrattuna, sanoo Silja Linen viestintäpäällikkö Tuomas Nylund.

Maaliskuusta lähtien ruotsalaiset laivamatkustajat ovat hyötyneet eniten laivojen hinnoista. Myös Viking Linen toimitusjohtaja Nils-Erik Eklund on sitä mieltä, että laivat säilyttävät hintaedun Ruotsissa alkoholia myyvään Systembolagetiin verrattuna vaikka viinavero laskisikin.

- Voi tapahtua, että asiakkaiden ostohalu supistuu vähän, mutta vielä on liian aikaista ennakoida, Eklund sanoo. Hän arvioi, että Ruotsissa keskustellaan vielä paljon ennen varsinaista alennuspäätöstä.

Viking Line kertoi kesäkuun alussa julkistamissaan tulostiedoissa, että Suomen viinaveron alennus heikensi sen tulosta huhtikuun lopussa päättyneen puolivuotiskauden aikana. Suurin osa laivayhtiöiden tuloksesta kertyy kesäkaudelta, jonka tulostiedot Viking kertoo viikon kuluttua.

Viidennes tuloista alkoholista

Eklundin mukaan alkoholin myynnin osuus vaihtelee eri linjoilla. Tutkimusten mukaan viidennes laivayhtiöiden koko liikevaihdosta tulee alkoholimyynnistä, ja määrä on Eklundin arvion mukaan pysynyt suhteellisen ennallaan viime vuosina.

- Matkustajat eivät tule ainoastaan ostamaan laivoilta viinaa, vaan meillä on tulevaisuudessakin erityyppisiä asiakkaita, niin risteily- kuin reittimatkustajia. Myynti laivoilla on vain yksi tekijä, joka vetää asiakkaita, Eklund sanoo.

Silja Linen Nylund puolestaan huomauttaa, että tähänkin saakka Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä matkustajat ovat saaneet tuoda laivoilta vain litran väkeviä juomia.

- Se on niin pieni määrä, ettei kukaan ainoastaan sen perusteella tee päätöstä lähteä matkaan. Laivalle tullaan, kun halutaan irrottautua arjesta ja siinä sivussa käydään laivan myymälöissä, Nylund sanoo. Vikingillä kuusi laivaa seilaa Suomen ja Ruotsin väliä ja yksi kyntää merta Helsingin ja Tallinnan välillä. Myös Siljan reitit Turusta ja Helsingistä Tukholmaan ovat olleet pääreittejä, joiden matkustajamäärät ovat pysyneet vuosien saatossa vakaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.