Mainos

Laivayhtiö haastaa valtion oikeuteen

Lappeenrantalainen laivayhtiö Karelia Lines on haastanut Suomen valtion oikeuteen matkustajien alkoholin tuontia koskevista rajoituksista. Viipurin-risteilyjä järjestävä yhtiö pitää alle 20 tunnin matkaa koskevaa tuontirajoitusta Euroopan Unionin säännösten vastaisina ja vaatii valtiolta vahingonkorvausta kaksivuotisen käytännön aiheuttamista taloudellisista menetyksistä.
-Olemme aivan eri asemassa länsisuomalaiseen laivaliikenteeseen verrattuna, vaikka kaikilla pitäisi olla samat yrittämisen mahdollisuudet EU:n sisällä, korostaa toimitusjohtaja Reino Solehmainen.

Hänen mukaansa itäiseksi viinaralliksi kutsuttu ilmiö paisui tosiasiat ylittäväksi uhkaksi, jota ei ainakaan paikallisen laivaliikenteen syyksi voida osoittaa. Suomalaista alkoholipolitiikkaa Solehmainen pitää kaiken kaikkiaan pysyvänä kummajaisena EU:n sisällä.

Karelia Lines on valittanut tuontirajoituksista EU:n komissiolle, jolta Suomen valtio on saanut virallisen huomautuksen matkustajatuomisdirektiivin ja tullittomuusasetuksen rikkomisesta. Viime helmikuussa komissiolle annetussa vastauksessa ulkoministeri Tarja Halonen tuo esille rajoitusten taustan, kuten alkoholihaittojen kasvun itärajalla ja Kymen läänissä 1995-96.

Alkoholin tuontirajoitus on Halosen mukaan rajattu niin suppeaksi kuin mahdollista ja se koskee vain Viroon ja Venäjälle suuntautuvaa matkailua, joihin ongelmatkin liittyvät.

Valtio vastaa Helsingin käräjäoikeudessa

Karelia Lines Oy:n kalustolla kyetään tekemään vain runsaan 10 tunnin Venäjän-risteilyjä, joten yhtiö katsoo 20 tunnin maahantuontirajoituksen vieneen myyntikatetta ja liikennetuottoa viiden miljoonan markan edestä kahden vuoden aikana.

Korvausvaatimus jätettiin helmikuussa valtioneuvostolle, josta se ministeriöitä kiertäen päätyi oikeuskanslerin virastolle. Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasasen mukaan jäsenvaltion korvausvastuu perustuu riittävään vakavaan jäsenvelvoitteen rikkomiseen, mutta rikkomuksen määrittäminen on kansallisen tuomioistuimen asia.

Karelia Lines onkin jättänyt laatuaan ensimmäisen haasteen Helsingin käräjäoikeudelle, jossa käsittely alkaa kunhan EY:n tuomioistuimelta asiasta pyydetyt lausunnot on saatu.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja