Mainos

Laivarikosten määrää vaikea arvioida

Luotettavan tilastotiedon saaminen laivoilla tapahtuneiksi epäiltyjen rikoksien määristä on vaikeaa.

Suomessa poliisin järjestelmään ei kirjata tapahtumapaikaksi laivaa. Sen sijaan epäilty rikos kirjautuu esimerkiksi satamakaupunkiin, jonka poliisille epäilystä kerrotaan, eli esimerkiksi Helsinkiin tai Turkuun. Joskus epäilty rikos kirjataan uhrin kotipaikan alle. Siksi tapausten hakeminen tilastoista on hankalaa.

Ruotsin TV4:n mukaan Tallink Siljan, Viking Linen sekä Birka Linen risteilyillä raiskausilmoitusten määrät ovat kaksinkertaistuneet Ruotsissa. Sen mukaan vuonna 2011 ilmoituksia oli 17 ja viime vuonna 36.

Laivarikoksissa ei erityispiirrettä

Matkustajalaiva ei ole sen alttiimpi paikka rikoksille kuin jokin muu paikka, jossa on samaan aikaan paljon ihmisiä ja alkoholitarjoilua, sanoo turkulainen rikosylikomisario Jari Virtanen.

Virtasella ei ollut tänään käytettävissään tilastoja, mutta hänen kokemuksensa mukaan laivoilla ei tapahdu merkittävää osuutta rikoksista ainakaan Turku–Tukholma-välillä.

– Laivalla tapahtuvissa rikoksissa ei ole mitään erityispiirrettä, jos sitä verrataan vaikkapa hotelli-ravintolaan tai tanssien jälkeisiin tapahtumiin yleensä. Tietysti paljon riippuu siitä, matkustaako viikonloppuiltana vai arkena päivälaivalla.

Virtanen lisää, että laivayhtiöt ovat viime aikoina pyrkineet kohdennetusti rajoittamaan alkoholin ostamista ja tarjoilua, jotta ongelmilta säästyttäisiin.

Ikävyyksiä humalaisena hytissä

Virtasen mukaan tyypillisin "asiakas" on nuorehko mies, joka on riehaantunut laivalla ja joutunut esimerkiksi tappelunnujakkaan.

– Epäilyjä seksuaalirikoksista on vähemmän. Niitä tulee silloin tällöin.

Rikosylikomisario Ritva Elomaa Helsingin poliisista kertoo, että hänen tuoreimmat tietonsa laivatapauksista ovat parin vuoden takaa. Tilastot käytiin silloin läpi.

– Meidän tutkittavaksemme tuli tuolloin Helsinki–Tukholma väliltä 8–10 seksuaalirikosjuttua vuosittain, ja silloin ei ollut mitään suurta muutosta vuositasolla.

Elomaa kertoo, että tapauksia yhdisti osapuolten runsas alkoholinkäyttö ja hytti tapahtumapaikkana.

Sen sijaan törkeitä pahoinpitelyjä tulee laivoilta Helsinkiin tutkintaan Elomaan mukaan todella harvoin.

Tallink Siljalla on vuosittain noin 9 miljoonaa ja Viking Linella on vuosittain 6,5 miljoonaa matkustajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.