Mainos

Laivamatkustajan turvallisuus heikolla pohjalla

Suomessa vähätellään turva-alan ammattilaisen mukaan terrorismiuhkaa. Yle Uutisten mukaan myös lukuisissa eurooppalaisissa raporteissa on epäilty viranomaisten kykyä torjua terrorismia Itämeren alueella.

Hallituksen tuore terrorismistrategia painottaa ennaltaehkäisyä. Sen mukaan iskujen uhka on vähäinen.

Turvatarkastuksista ja järjestyksenvalvonnasta Helsingin matkustajasatamissa vastaa Palmian turvapalvelut. Länsisataman kohde-esimiehen Hellevi Reimanin mukaan terrorismin torjunnan näkökulmasta tehtävä on lähes mahdoton.

- Meillä on tavoitteena tarkastaa 1-3 prosenttia Tallinnan-laivan matkustajista, kertoo Hellevi Reiman.

Reimanin mukaan pommiaseiden vieminen laivaan on valitettavan helppoa, koska turvatarkastukset ovat satunnaisia.

Turvatoimet heikommat kuin rock-konsertissa

Laivoilla on usein matkalla ainoastaan pari järjestykenvalvojaa. Kahden naisen turvaryhmä törmää erilaisiin uhkatilanteisiin päivittäin.

- Kyllä paljon on liikkeellä vaarallisia esineitä, aggressiivisia ihmisiä ja kaiken kukkuraksi kielimuuri on ongelma, kuvailee kohde-esimies Hellevi Reiman Yle Uutisten haastattelussa.

Kun laivoilla kolmisentuhattakin ihmistä valvoo ainoastaan parin hengen turvaryhmä, vaaditaan perheille suunnattuun yleisötapahtumaan lähes sata järjestyksenvalvojaa. Lisäksi useissa konserteissa tai urheilutapahtumissa turvatarkastus tehdään jokaiselle, samaan aikaan paikalle saapuvalle ihmiselle.

- Näissäkin tilaisuuksissa tarkastus ehditään tehdä. Nyt pitäisi miettiä, minkä tasoinen riski halutaan ottaa, sanoo FinSecin toimitusjohtaja, pitkän linjan turvamies Arto Manninen.

Turvajärjestelyt perustuvat kansainvälisen merenkulkujärjestön ISPS-säännöstöön ja EU:n asetukseen. Niiden tarkoituksena on parantaa satamien ja meriliikenteen turvallisuutta erityisesti terrorismin varalta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.