Mainos

Laivakaappaus mahdollinen myös Itämerellä

Tutkijoiden mielestä laivakaappaus on täysin mahdollinen myös Itämerellä. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johdolla tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin matkustajalaivaan kohdistuneen terroriteon todennäköisyyttä Suomen aluevesillä.

Harjoituksen avulla testattiin, miten viranomaiset pystyvät hoitamaan laivakaappaustilannetta. Harjoitus paljasti puutteita viranomaisten välisessä työnjaossa.

- Kuvaavaa on, että itselleni projektipäällikkönä oli haasteellista saada tietoa siitä, kenelle viranomaiselle todellisuudessa tilanteen johtaminen kuuluu, kertoo valtiotieteen tohtori Timo Hellenberg.

Hellenberg ei lähde arvailemaan, kuka voisi toteuttaa terrori-iskun Itämerellä. Hän pitää kuitenkin matkustajalaivaan kohdistuvaa kaappausta mahdollisena.

- Uhka on todellinen ja asetelma, jossa laivaa ja matkustajia käytetään poliittisena työkaluna vaikkapa EU:n suuntaan, se on todellinen uhka ja siihen pitää vastata, vaatii Hellenberg.

Myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen pitää kaappausuhkaa mahdollisena. Siihen vastaaminen vaatii hänen mielestään ennenkaikkea yhteistyötä.

- Suomalaiset viranomaiset eivät pystyisi yksin kaappaustilannetta hoitamaan - eivätkä minkään muunkaan maan viranomaiset yksin. Tarvitaan kansainvälistä apua ja eri maiden viranomaisten yhteistoimintaa. Tällaisia tilanteita pitäisi harjoitella säännöllisesti pari kertaa vuodessa, ehdottaa Härkönen.

Suomen viranoamaiset varautuneet huonosti

Suomessa ei ole tällä hetkellä varauduttu laivakaappauksen kaltaisiin tilanteisiin, koska terrori-iskun kohdistumista Suomeen tai suomalaisiin pidetään epätodennäköisenä.

- Meillä paras valmius ei ole tällä hetkellä terrorismin kaltaisissa tilanteissa. Meillä on puutteita sekä toimintatavoissa että kalustossa ja ennen kaikkea yhteistoiminnan harjoittelussa, listaa Härkönen.

Tutkijat ehdottavat, että varautumisen parantamiseksi Suomeen pitäisi perustaa valmiusvirasto.

- Tarvitsemme juridisesti itsenäisen, operatiivisesti iskukykyisen ja poliittisesti itsevarman johtoyksikön, esittää Hellenberg.

Viraston tueksi tutkijat perustaisivat turvallisuusneuvoston, joka keräisi eri alojen osaajat yhteen. Tutkijat toivovat, että ensimmäisiä päätöksiä varautumisen parantamiseksi tehtäisiin jo tänä vuonna. Viimeistään seuraavaan hallitusohjelmaan toivotaan uusia linjauksia laivakaappauksiin varautumisesta.

- Pahoin pelkään, ettei meillä ryhdytä toimeen ennen kuin jotain vakavaa sattuu, ennustaa Hellenberg.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 14.4.2009)

Matkustajalaivan kaappaus Itämerellä mahdollista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.