Mainos

Laittomista videokopioista vankeutta

Tuhansia videokopioita levittäneet kaksi lappeenrantalaista miestä on tuomitti Lappeenrannan käräjäoikeudessa tekijänoikeusrikoksista kolmen kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi heidät velvoitettiin maksamaan hyvityksinä ja korvauksina yhteensä lähes 200 000 markkaa.

Asianomistajina jutussa olivat mm. Warner Bros, Finnkino, Disney Enterprises Inc, Scanbox ja Nordic Video. Asianomistajia edustanut Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskuksen projektipäällikkö, varatuomari Antti Kotilainen oli tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen. Hänen mukaansa vapausrangaistuksia ei liiemmälti näissä jutuissa ole langetettu.

Oikeus katsoi, että tekijänoikeuksien loukkaaminen on ollut laajaa ja suunnitelmallista toimintaa ja se on jatkunut pitkähkön aikaa. Syytetyt myönsivät kopioineensa ja myyneensä videoita. He arvioivat myyneensä ainoastaan muutamia kymmeniä kopioita ja nekin lähinnä ystävilleen. Kopioitavina oli runsaat 2 000 elokuvaa. Kokoelma koostui kaikenlaisista elokuvista; klassikoista, tuoreista Hollywood -elokuvista, toimintaelokuvista ja ns. Hong Kong -taisteluelokuvista.

Kauppaa käytiin antikvariaatissa

DVD

Poliisi löysi kotietsinnän yhteydessä lappeenrantalaisen 41-vuotiaan miehen kotoa vajaat 3 000 elokuvaa, jotka olivat paitsi videonauhoilla myös laserdisk- ja DVD-levyillä. Lisäksi asunnossa oli kopiointiin käytettyjä laitteita ja kopioituja kasettien kansilehtiä. Oikeus tuomitsi noin 20-30 000 markan arvoiset työkalut menetetyksi valtiolle.

Videokopioiden levitys hoitui lappeenrantalaisesta antikvariaatista. Sitä piti toinen tuomituista, 34-vuotias lappeenrantalainen mies. Yhteisvastuullisesti liikkeenharjoittaja ja kopioiden tekijä tuomittiin maksamaan korvauksia 120 000 markkaa. Kopioijana toimineelle miehelle oikeus tuomitsi korvauksia runsaat 70 000 markkaa ja antikvariaatin pitäjälle runsaat 3 000 markkaa.

Miesten työnjako hoitui siten, että divarin pitäjä hankki asiakkaat. Hänellä oli kaupassa tuhannen elokuvan lista, josta asiakkaat saattoivat ruksata haluamansa elokuvat. Asiakas toi tullessaan tyhjän kasetin, jonka kauppias toimitti kaverilleen täytettäväksi halutulla elokuvalla. Oikeudessa kuullun todistajan mukaan elokuvat maksoivat 20-40 markkaa. Elokuvista tehty lista kiersi pienessä piirissä myös Vaasassa ja Imatralla. Elokuvia sai tilata eri puolille Suomea antikvariaatista puhelimitse.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.