Mainos

Laittomista tietokoneohjelmistoista satojen tuhansien markkojen lasku

Pääkaupunkiseutulaisen parturi- ja kampaamoalan yrityksen ja kolmen sen kanssa samaan yhtiöryhmään kuuluvan yrityksen toimipisteistä Helsingissä ja Vantaalla on löytynyt huomattava määrä luvattomia tietokoneohjelmistoja.

Luvattomat ohjelmistot paljastuivat Business Software Alliancen (BSA) aloitteesta toteutetussa siviilietsinnässä helmikuussa. BSA:n ja yritysten välillä tehdyn sopimuksen mukaan yritykset sitoutuvat sekä laillistamaan käyttöoikeudettomat ohjelmistot että maksamaan tekijänoikeudenhaltijoille satoihin tuhansiin markkoihin kohoavan korvaussumman.

Osittain yhteisessä omistuksessa olevilla neljällä yrityksellä on käytössään tietokoneohjelmistoja kaikkiaan yli puolen miljoonan markan arvosta. Luvattomia kopioita löytyi Adoben, Macromedian ja Microsoftin tuotteista. Tapauksen selvittely käynnistyi viime syksynä Paljasta piraatti -kampanjan aikana tulleen vihjeen perusteella. Ilmoituksen tehneille henkilöille maksettiin yhteensä yli 28 000 markan palkkio.

Tekijänoikeuslain perusteella jokainen, joka tietämättäänkin loukkaa tietokoneohjelmiston tekijänoikeutta, on velvollinen suorittamaan tekijänoikeudenhaltijalle kohtuullisen hyvityksen. Oikeuskäytännössä hyvityksen määräksi on vahvistunut luvattomasti kopioitujen ohjelmistojen laillinen hankintahinta. Mikäli ohjelmistojen käyttöä halutaan jatkaa, maksettavaksi tulevat myös ohjelmistojen lisenssit. Lisäksi mahdollisesti tuleva rikosoikeudellinen seuraamus on tekijänoikeusrikoksen kohdalla sakosta kahteen vuotta vankeutta.

Huhtikuun ajan BSA tarjoaa kaikille yrityksille Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa mahdollisuutta inventoida ohjelmistot ja korjata mahdolliset epäselvyydet ilman oikeudellisia seuraamuksia.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.