Laittomia ylitöitä tehdään yleisesti

Työsuojelupiirien tuore työaikavalvontaselvitys kertoo, että suuri osa työnantajista ei tunne työaikalain määräyksiä. Työaikakirjanpidossa on puutteita ja laittomia ylitöitä tehdään melko yleisesti. Tosin räikeimpiä ylityörikkomuksia on aikaisempaa vähemmän.

Turun ja Porin työsuojelupiirin piiripäällikkö Seppo Pekkala kertoo, että uuden työaikalain ylityösäännökset astuivat voimaan vuoden 1997 alusta, jolloin ylitöiden enimmäismäärä alennettiin 250 tuntiin vuodessa. Uuden tilanteen selvittämiseksi maan 11 työsuojelupiiriä tarkastivat tämän vuoden alussa yhteensä yli 1000 työpaikkaa, ja niistä noin 80000 henkilön työajat. Tarkastukset suuntautuivat kaikille päätoimialoille.

Selvityksessä havaittiin, että 114 kohteessa (10 prosenttia) työnantaja ei ollut pitänyt lainkaan työaikakirjanpitoa, jolloin tarkastajat eivät pystyneet selvittämään tehtyjä ylityömääriä. -Tällaisten työpaikkojen osuus oli lähes 20 prosenttia kuljetuksen ja majoitus- ja ravitsemustoiminnan toimialoilla. Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen sekä muiden yhteiskunnallisten palvelujen toimialoilla työaikakirjanpidon laiminlyöntejä oli yli 20 prosentilla työpaikoista.

Laittomia ylitöitä kirjattiin kolmanneksessa tarkastuskohteista. Pekkala muistuttaa, että lisäylitöiden teettämisestä on mahdollista sopia paikallisesti esim. luottamusmiehen kanssa. -Tällöin ylityön enimmäismäärä voi olla 330 tuntia. Jos sopimusmenettelyä olisi käytetty, ainoastaan kahdeksan prosenttia työpaikoista olisi rikkonut työaikamääräyksiä. Pekkalan mukaan törkeiden työsäännösten rikkomukset ovat vähentyneet aiemmasta. -Yli 480 tuntia ylityötä teettäneitä työpaikkoja oli 1,5 prosenttia.

Ylitöihin ei juuri painosteta

Tutkimuksessa haastateltiin työntekijöitä, jotta saataisiin selvyys työaikajärjestelyistä usein esitettyihin väitteisiin. Esim. näyttöä työntekijöiden painostamisesta ylitöihin ei saatu. Vastausten perusteella ainoastaan kolmella prosentilla työpaikoista kerrottiin painostuksesta. Pekkala muistuttaa kuitenkin lisääntyneistä projektiluonteisista tehtävistä, jotka on vietävä läpi aikataulussa. -Silloin työtä tehtäessä ei mietitä onko kyse säännöllisestä työajasta vai ylityöstä. Toisaalta monilla aloilla on käytössä työajan tasoitusjärjestelmä, jolloin pitkistäkään työpäivistä ei muodostu ylitöitä.

15 prosenttia haastatelluista väitti, että heidän työpaikallaan tehdään korvauksetonta ylityötä. Joillakin työpaikoilla ylityö vaihdetaan vapaaseen tunti tunnista -systeemillä. Vaihtamisessa ylitunneista tulee kuitenkin antaa korotusprosentin mukaan laskettu vapaa-aika. Tarkastuksesta seuraavat jatkotoimenpiteet ovat vielä suurelta osin kesken, mutta jo nyt on tiedossa 10 ilmoitusta syyttäjälle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat