Mainos

Laittomia ohjelmistoja entistä vähemmän

Laittomien tietokoneohjelmistojen käyttö on vähentynyt viime vuosina maailmassa, mutta esimerkiksi Itä-Euroopan maissa piraattiohjelmien käyttö on yhä hyvin yleistä.

Piraattiohjelmistojen käyttö on vähentynyt maailmassa.

Piraattiohjelmistojen käyttö on vähentynyt maailmassa kymmenellä prosenttiyksiköllä viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan laittomia tietokoneohjelmia on nykyisin käytössä noin 39 prosentissa tietokoneista.

Suomen yrityksissä ja yhteisöissä käytetyistä ohjelmistoista oli viime vuonna laittomia neljännes, ja koko Länsi-Euroopan ohjelmistoista 35 prosenttia. Ohjelmistopiratismi on laskenut Suomessa tasaisesti viimeisten kahdeksan vuoden aikana, sillä vielä vuonna 1994 Suomen käyttöohjelmistoista oli laittomia yli puolet. Ruotsissa kehitys on ollut samankaltainen. 54 prosentin tasosta on päädytty 29 prosenttiin.

- Länsi-Euroopassa ohjelmistopiratismi on laskenut 17 prosenttiyksiköllä vuoden 1994 tasosta. Pitää kuitenkin muistaa, että edelleen useampi kuin joka kolmas ohjelmisto on laiton, mikä merkitsee suuria taloudellisia tappioita IT-sektorille. Niissä maissa, joissa ohjelmistopiratismin vähentämiseksi on ponnisteltu eniten, IT-markkinat ovat suhteellisesti suuremmat ja kasvu nopeampaa, Business Software Alliance (BSA) Finlandin puheenjohtaja Jari Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan Internet-piratismi aiheuttaa nykyisin suurimmat ongelmat IT-teollisuudelle. Myös EU:n laajentuminen on uhka.

-Monissa Itä-Euroopan maissa piratismiprosentti on kaksi kertaa niin suuri kuin Länsi-Euroopassa, Heikkinen muistuttaa.

Piratismi rehottaa Itä-Euroopassa

Länsi-Euroopan maista Irlannin piraattiohjelmien käyttö on vähentynyt eniten vuoden 1994 tasosta, 32 prosenttiyksiköllä. Espanjassa lasku on ollut vastaavassa ajassa 30 prosenttiyksikköä, ja Suomessa sekä Hollannissa 28 prosenttiyksikköä. Länsi-Euroopan maista eniten piraattiohjelmia on käytössä Kreikassa, missä käyttöohjelmistoista laittomia on reilusti yli 60 prosenttia.

Tutkimuksessa arvioiduista kuudesta alueesta Pohjois-Amerikan piratismiprosentti on kaikkein alhaisin. Yhdysvalloissa laittomien ohjelmistojen osuus on Pohjois-Amerikan alueen alhaisin, 23 prosenttia.

Itä-Euroopan maat ovat edelleen piratismitilastojen kärjessä. Esimerkiksi Venäjällä piraattiohjelmistojen osuus on alkanut laskea vuoden 1994 jälkeen, mutta laittomien ohjelmistojen käyttö on vähentynyt kahdeksassa vuodessa vain kuudella prosenttiyksiköllä. Venäjällä käytössä olevista ohjelmistoista peräti 89 prosenttia onkin laittomia

International Planning Research Corporation toteutti maailmanlaajuisen tutkimuksen nyt kahdeksatta kertaa BSA:n toimesta. Tutkimuksessa arvioitiin myynti- ja markkinatietoa kuudella eri markkina-alueella.

Business Software Alliance (BSA) on maailman johtavien ohjelmistovalmistajien ja Internetiin liittyvän teollisuuden etujärjestö suhteessa eri maiden hallituksiin, viranomaisiin ja kuluttajiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.