Mainos

Laittoman maahantulon järjestäminen erityistarkkailuun

Helsingin poliisi on perustanut yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa erikoisryhmän tarkkailemaan ja paljastamaan laittoman maahantulon järjestämisrikoksia.

Viranomaiskielellä LAMA-ryhmäksi ristitty yhteistyöelin on toiminut viime kesästä alkaen. Ryhmän johtaja rikoskomisario Jari Koski sanoo, että suuri osa laittomasti maahantuoduista henkilöistä hakee Suomesta turvapaikkaa. Osa puolestaan ajautuu töihin harmaalle alueelle, muun muassa ravintola-alalle.

Ongelman kasvaessa poliisi on tehostanut ulkomaalaisvalvontaansa.

- Meille tulee tiedustelutietoa laittomasta maahantulon järjestämisestä eri viranomaisilta. Rikoksia paljastuu myös muiden rikostutkintojen yhteydessä, apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku Helsingin poliisista toteaa.

Laittoman maahantulon järjestäminen on ulkomaalaisten käsissä olevaa järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta poliisi kertoo, että mukana luultavasti on myös suomalaisia yhteyshenkilöitä.

- Laittoman maahantulon järjestäminen on hyvin samankaltaista rikollisuutta kuin muu rajat ylittävä rikollinen toiminta, kuten huumausainerikokset. Viranomaisten on oltava valppaana, koska yleisöltä ei juurikaan vihjetietoa tule, Liukku kertoo.

Poliisi heräsi ongelman laajuuteen

Poliisi on herännyt tarkkailemaan laittoman maahantulon järjestämistä vasta hiljattain, vaikka jo pitkään on tiedetty, että erityisesti turvapaikan hakijoissa on paljon henkilöitä, jotka on tuotettu maahan hämärien välikäsien avulla.

Suurin tulopaine kohdistuu Helsingin alueelle. Kun toissa vuonna poliisi tutki kolmea laittoman maahantulon järjestämisrikosta, nousi tutkittavien tapausten määrä viime vuoden aikana kahteenkymmeneenkolmeen.

Katso Pauli Poutasen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.