Laitosvanhukset säästöjen kohteena - suihkuun odotetaan jopa viikkoja

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki on järkyttynyt vanhustenhoitoon viime vuosina kohdistuneista säästöistä.

- Ikäihmiset saattavat joutua odottamaan laitoksissa 2-3 viikkoa, jotta he pääsevät suihkuun, myös vaipoissa säästetään ja esimerkiksi iltapäiväkahvit on saatettu lopettaa joissakin laitoksissa kokonaan, Palomäki puuskahti MTV:n SuomiAreena-tapahtumassa Porissa.

Palomäki korostaa, että vanhustenhoidon saattaminen asianmukaiselle tasolle on tahtokysymys.

- On kuntien päättäjien vastuulla, että laitoksissa on kunnollinen vanhustenhoito. Heidän on priorisoitava toiminta niin, että ikäihmiset saavat laitoksissa asianmukaista hoitoa, hoivaa ja välittämistä.

Superin puheenjohtaja muistuttaa, että laitoksissa on hoidettavina tällä hetkellä se sukupolvi, joka on rakentanut meidän yhteiskuntamme.

- He ovat tehneet hyvin raskaan työn ja me muut nautimme nyt näistä hedelmistä. On todella raukkamaista, ettei näistä ihmisistä pidetä nyt huolta sen jälkeen, kun he ovat kaikkensa antaneet meille.

"Koululaiset mummikummeiksi"

Myös ikinuori Aira Samulin painottaa, että vastuu vanhuksista kuuluu kaikille.

- Minä valjastaisin tähän projektiin kyllä kissat ja koirat. Lisäksi haluan haastaa kaikki koululaiset: Ryhtykää mummikummeiksi, Samulin hihkaisee.

Samulinin mielestä moni ihminen menettää äärimmäisen tärkeitä kokemuksia elämässä, koska he eivät kohtaa arjessaan vanhuksia.

- Vanhat mummelit ja ukkelit ovat yhtä ihania kuin lapset. He ovat todella aitoja ihmisiä, suorastaa hiottuja timantteja.

Jokainen ihminen voi pienillä teoilla antaa ikimuistoisen lahjan vanhuksille.

- Paljoa ei tarvita. Viedään heidät ulos, kammataan tukka, lauletaan, ollaan läsnä.

Lue myös:

    Uusimmat