Mainos

Laitos- ja avohoidon ero aiotaan poistaa

Laitos- ja avohoidon välinen ero aiotaan poistaa laista. Nykyiset lait vaikeuttavat palvelujen järjestämistä. Asiasta kertoo Aamulehti tänään.

Jatkossa keinotekoiset rajat eivät enää vaikuttaisi siihen, millaisia palveluja missäkin tarjotaan. Palvelut määräytyisivät vapaasti hoidon tarpeen perusteella. Hallitusneuvos Pekka Järvinen kertoo Aamulehdessä, että kyseessä on ison säädöspaketin uusiminen. Asiaa valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä, ja muutokset astuvat voimaan aikaisintaan parin vuoden kuluttua.

Uudistuksessa Kelan menot lisääntyisivät jopa miljardilla markalla. Valtion kokonaismenoja ei silti aiota kasvattaa, vaan menot tasattaisiin rahansiirroilla. Nykyisin avo- ja laitoshoito määritellään tapauskohtaisesti.

Rajanveto on aiheuttanut ristiriitoja kuntien ja Kelan välillä. Laitoshoitopotilaaksi määrittely vaikuttaa Kelan etuuksiin. Esimerkiksi Tampereella erään palvelukodin asukkaat saavat Kelan asumis- ja hoitotuet, koska heidän katsotaan olevan avohoidossa.

Samankuntoiset vanhukset toisessa vanhainkodissa luokitellaan laitospotilaiksi, ja heiltä peritään nettoeläkkeestä 80 prosenttia. Uudistuksen jälkeen myös laitospotilaiksi määritellyt saisivat Kelan etuudet. Kunta perisi heiltä puolestaan asukasmaksuja.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.