Mainos

Laitonta maahantuloa tarkkaillaan tehostetusti

Laitonta mahantuloa on valvottu viime päivinä tehostetusti rajavartiolaitoksen, tullin ja poliisin yhteisessä valtakunnallisessa tehoiskussa. Valvonta on keskittynyt erityisesti tavara- ja ajoneuvokuljetuksiin. Operaation tarkoituksena on, paitsi selvittää, pyritäänkö Suomeen laittomasti, myös tehostaa valvontamenetelmiä ja eri viranomaisten yhteistyötä.

Torstaiaamuun mennessä Helsingin satamissa oli tarkastettu parin päivän aikana kaikkiaan yli 300 rekkaa. Torstaina Helsingissä tehotarkastettiin mm. Tallinnasta saapunut Cinderella, jonka kyydissä oli viitisenkymmentä rekkaa. Raskaan liikenteen tehotarkkailussa ei ole kuitenkaan paljastunut yhtään ihmissalakuljetusyritystä. Normaalisti raskaan liikenteen tarkastamisesta vastaa tulli.

Sen sijaan tarkastusten yhteydessä jäi kiinni maahantulokiellon saanut mies, joka pyrki livahtamaan passin tarkastuksen ohi autokannen kautta. Kesän mittaan samankaltaisia tapauksia jäi kiinni kymmenkunta.

Edellinen valtakunnallinen tehovalvontaisku tehtiin toukokuussa, ja vastaavia iskuja tehdään rajavalvontaviranomaisten mukaan myös jatkossa.

Suomi voi kiinnostaa läpikulkumaana


Euroopan mittakaavassa Suomeen laittomasti pyrkivien määrä on miltei olematon.

-Kohdemaana Suomi ei ole erityisen suosittu, mutta läpikulkumaana se sen sijaan saattaa kiinnostaa. Yhdellä laittomalla rajanylityksellä tie on auki Schengen-maihin, majuri Ilkka Herranen Helsingin rajatarkastusosastolta huomauttaa.

Selvästi eniten laittomia maahan pyrkijöitä tulee Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentän kautta väärillä papereilla. Tavarakuljetuksiin kätkeytyneitä on jäänyt kautta aikojenkin Suomessa kiinni vain muutamia, eikä aivan viime vuosina ole löytynyt yhtään yrittäjää. Viime päivien tehoiskun tarkoitus on kuitenkin myös selvittää, ovatko viranomaisten valvontakeinot riittävät.

-Valistunut arvaus on, että Suomessa oleskelee tällä hetkellä laittomasti noin 10000 henkeä. Heistä suurin osa on jäänyt maahan viisumin umpeuduttua tai viisumivapaan ajan päätyttyä, Herranen toteaa.

Koko EU:n alueella on arveltu olevan ainakin 2-3 miljoonaa laittomasti maahan tullutta.

-Kansainvälisesti ihmissalakuljetuksessa on arveltu liikkuvan yhtä suurien rahojen kuin huumebisneksessä. Suunta on etelästä pohjoiseen ja idästä länteen leveämmän leivän ja paremman elintason perässä, Herranen kiteyttää.

Koira ja mittari paljastavat pyrkijän

Viime päivien tehotarkastuksissa on käytetty tavallisten menetelmien lisäksi myös rajavartiolaitoksen ihmissalakuljetusten paljastamiseen koulutettua koiraa sekä mittaria, jonka lukema kertoo, onko kontin hiilidioksiditaso kohonnut. Hytin normaalia suurempi hiilidioksidipitoisuus voi kieliä salamatkustajasta. Myös tietyt lastityypit kuten tuore puutavara ja viherkasvit saattavat kuitenkin nostattaa hiilidioksidimittarin lukemaa.
Helsingin satamissa viime päivät rekkoja nuuskinut saksanpaimenkoira Karo on lainassa Pohjanlahden merivartiostolta. Koira on koulutettu tunnistamaan ihminen suljetusta tilasta leikin varjolla. Useamman päivän kestänyt tarkastusrupeama on ollut Karolle rankka

-Koira ei ole mikään kone, eikä se jaksa hakea kuin korkeintaan muutaman tunnin kerrallaan. Pian sen on päästävä pakokaasusta pariksi tunniksi lepäämään, Karoa ohjastava merivartija Timo Hand toteaa.

Handin mukaan koiran työaika on näissä tehtävissä 8-10 vuotta. Kohta kuuden vanha Karo ei ole löytänyt uransa aikana yhtään laittomasti maahan pyrkivää ihmistä, mutta viitteitä vanhoista piiloista on kyllä löytynyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.