Mainos

Laiton työvoima lisääntyy Suomessa

Suomessa arvioidaan työskentelevän vuosittain jopa 30 000 ulkomaalaista ilman työlupaa. Laitonta työvoimaa värvääviä yrityksiä on Suomessa jo kymmeniä.

Suomen työmarkkinoille on helppo houkutella työluvattomia tulijoita vaikkapa Virosta tai Venäjältä.

- Laitan lehteen ilmoituksen, jossa etsin henkilöitä, jotka haluavat tehdä Suomessa rakennustöitä. Kun halukkaat ottavat yhteyttä, sovimme tuntipalkasta. Päästyämme yhteisymmärrykseen palkan suuruudesta, otan yhteyttä Suomeen ja lähetän miehet sinne, virolainen työvoiman välittäjä kertoo.

Moni luvaton työntekijä saapuu Suomeen kolmen kuukauden turistiviisumilla. Vastassa oleva suomalaisvälittäjä hoitaa sitten peitenimellä esiintyvän työntekijän oikealle työmaalle.

- Siinä on aina joku suomalainen välissä, joka sitten rahastaa oikein kunnolla. Meillä on esimerkki, jossa laskutus suomalaiselta alihankkijalta oli 23,5 euroa ja virolaisen laskutus sille taas oli kymmenen euroa eli joka tunnista per mies se välittäjä kuittaa 13,5 euroa eli kuukaudes 14 000 euroa, työvoima-asiamies Hannu Koski rakennusliitosta kertoo.

Rakennusliiton hallussa olevista pimeistä työsopimuksista selviää, että työehdot ovat kaukana suomalaiskollegojen tasosta.

- Palkka on 1-5 euroa tunnissa, mistä tietysti pidätetään verot. Sitten sen lisäksi täällä on 1000 euron sanktio sekä työlupa välittömästi yliviivataan, jos se jotenkin puuttuu tai antaa julkisuuteen näitä tietoja, Koski kertoo.

Keskusrikospoliisiin perustettiin joulukuussa erikoisryhmä selvittämään pimeää työnvälitystä. Tällä hetkellä vain harva luvaton työntekijä jää kiinni.

- 2 500 - 3 000 työluvatonta löytyy vuosittain, eikä sekään valvonta ole kattavaa eli kyllä minä uskoisin, että vähintään kymmenkertainen määrä, ylikomisario Matti Rinne sisäasiainministeriön poliisiosastolta kertoo.

Rangaistukseksi pimeästä työvoimasta työantaja voi saada sakkoja.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.