Laiton timanttikauppa halutaan kuriin

Afrikan hämäriä timanttikauppoja ollaan laittamassa kuriin. Niillä on rahoitettu lukuisia verisiä sisällissotia. Etelä-Afrikassa pidettävä konferenssi on päättänyt ryhtyä vapaaehtoiseen timanttikaupan valvontaan.

Hämärillä, hiomattomien timanttien kaupoilla on rahoitettu eri puolilla Afrikkaa useita konflikteja, joissa on kuollut tai vammautunut miljoonia ihmisiä. YK:n tuoreen raportin mukaan kauppoihin on osallistunut aseellisten ryhmittymien lisäksi myös tunnettuja kansainvälisiä jalokiviyrityksiä.

Etelä-Afrikassa pidetyssä konferenssissa päätettiin ryhtyä valvomaan timanttikauppaa ns. Kimberlyn prosessissa. Kymmenien timanttien tuottaja- ja ostajamaiden sekä alan teollisuuden edustajien päätös perustuu kaupan vapaaehtoiseen, riippumattomaan valvontaan. Alaa seuraavien kansalaisjärjestöjen mielestä valvonnan pitäisi olla pakollista.

Nykyään hiomattomien timanttien alkuperämaa on ilmoitettava. Kongo ja Kongon demokraattinen tasavalta puolestaan sopivat, että niiden välinen kulkureitti yritetään sulkea. Kyseessä on todennäköisesti maailman suurin laittomien timanttien reitti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.11.2003).

Lue myös:

    Uusimmat