Mainos

Laiton puunhakkuu väheni, mutta ei tarpeeksi

Metsien laittomat hakkuut vähenivät maailmanlaajuisesti vajaalla viidenneksellä viime vuosikymmenen aikana, arvioi brittiläisen Chatham House -tutkimuslaitoksen raportti. Sen mukaan hakkuut ovat silti valtava ongelma, jota pitäisi hillitä tehokkaammalla lainsäädännöllä.

Raportissa keskityttiin viiden maan - Brasilian, Indonesian, Kamerunin, Ghanan ja Malesian - tilanteeseen, sillä ne tuottivat vuonna 2002 noin 40 prosenttia kaikesta laittomasta puutavarasta. Tutkijoiden mukaan etenkin Kamerunissa, Brasiliassa ja Indonesiassa hakkuita on saatu vähennettyä jopa 50-75 prosentilla.

- Laiton puunhakkuu on iso ongelma. Raportti osoittaa, että hakkuiden pysäyttäminen olisi varsin tehokas tapa auttaa sekä ympäristöä että talouskehitystä, laitoksen edustaja Sam Lawson kertoi.

Maailmassa hakataan joka vuosi laittomasti jopa sata miljoonaa kuutiometriä metsää. Jos nämä tukkipuut asetettaisiin jonoon, se yltäisi maapallon ympäri kymmenisen kertaa, raportti havainnollistaa.

Laittoman puun suurin ostajamaa on Kiina, joten raportti toivookin maan kiristävän lakejaan ja kieltävän kaiken laittoman puun kaupan Yhdysvaltain ja EU:n tapaan.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.