Mainos

Laiton maahanmuutto hiertää USA:n ja Meksikon välejä

Yhdysvalloissa arvioidaan olevan jopa noin 12 miljoonaa laitonta siirtolaista. Joka vuosi heitä saapuu maahan puolesta miljoonasta miljoonaan.

Meksikon uusi presidentti Felipe Calderon on tyytymätön Yhdysvaltain nykyiseen siirtolaispolitiikkaan. Hänellä olikin tänään tiukkasanainen viesti maassa vierailevalle Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille.

Calderonin mukaan Bushin pitäisi tehdä paljon enemmän siirtolaisten eteen.

Calderon on paheksunut Yhdysvaltain maiden välille suunnittelemaa jättiaitaa, jonka pitäisi sulkea yli tuhannen kilometrin osuus rajasta. Latinalaisen Amerikan maat ovat nähneet aidan osoituksena siitä, että Yhdysvallat ei välitä eteläisten naapurimaidensa köyhyydestä ja talousongelmista.

Kaksipäiväisistä keskusteluista Bushin ja Calderonin välillä ei ennakoitu helppoja. Sen osoittivat jo Bushin Guatemalassa antamat lausunnot Yhdysvalloissa olevien laittomien siirtolaisten kohtalosta.

- Tulossa ei ole yleistä armahdusta tai automaattista kansalaisuutta. Niin vain ei tapahdu, Bush sanoi ennen lähtöään Guatemalasta kohti Meksikoa.

Maiden välejä hiertää myös ongelma siitä, miten huumeiden salakuljetus Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin saadaan päättymään.

Guatemalakin pettyi

Guatemalan presidentti Oscar Berger oli pettynyt siihen ettei Bush luvannut olla karkottamatta Yhdysvalloissa laittomasti olevia guatemalalaisia.

Guatemalan väestöstä noin kymmenen prosenttia on siirtynyt Yhdysvaltoihin, ja pääosa heistä on siellä laittomasti. Tosin Bush lupaili, että pitkään tekeillä ollut uusi siirtolaislaki olisi valmis elokuussa.

- Järjestelmä on saatava korjattua, Bush painotti.

Suurimpana ongelmana on ollut päättää, mitä tehdään Yhdysvalloissa jo nyt oleskeleville 12 miljoonalle laittomalle siirtolaiselle. Bush on esittänyt vierailuviisumiohjelmaa, joka voisi tarjota laittomasti Yhdysvalloissa oleskeleville työluvan.

Arvostelijoiden mukaan tämä olisi kuitenkin laittoman käytöksen palkitsemista.

Meksiko on Bushin kuusipäiväisen Latinalaiseen Amerikkaan tekemän vierailun viimeinen kohdemaa. Hän vieraili ennen Guatemalaa ja Meksikoa Brasiliassa, Uruguayssa ja Kolumbiassa.

Katso myös ''.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.