Laiskuuteen ei ole lääkettä – aktiivisuusmittarit eivät auta liikunnan lisäämisessä

Aktiivisuusmittaria kantavat olivat onnistuneet lisäämään fyysistä aktiivisuutta enemmän kuin verrokit, mutta erot eivät olleet kovin suuria.

Fyysistä aktiivisuutta ja kalorien kulumista seuraavat aktiivisuusmittarit eivät todennäköisesti kannusta liikkumaan. Tuoreessa tutkimuksessa mittarit eivät aktivoineet ihmisiä, vaikka osalle koehenkilöistä annettiin rahapalkintoja liikunnan lisäämisestä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 800 singaporelaista tervettä aikuista satunnaistettiin käyttämään aktiivisuusmittaria tai verrokkiryhmään. Aktiivisuusmittaria käyttäneistä osa sai käteispalkintoja liikunnan lisäämisestä ja osan aktiivisuus palkittiin lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

Puolen vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta aktiivisuusmittaria kantavat olivat onnistuneet lisäämään fyysistä aktiivisuutta enemmän kuin verrokit, mutta erot eivät olleet kovin suuria. Kannustinpalkintoja saaneet lisäsivät kuntoliikuntaa 20–30 minuuttia viikossa verrattuna verrokkeihin. Pelkkää mittaria käyttäneet eivät eronneet verrokeista, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Rahakannustimien ja hyväntekeväisyyslahjoitusten antaminen lopetettiin puolen vuoden kohdalla, ja seurannan jatkuessa ryhmien erot pienenivät entisestään. Vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta ryhmien välillä ei ollut käytännössä juurikaan eroja eivätkä erot näkyneet osallistujien terveydessä millään tavalla.

Singaporelaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aktiivisuusmittarit ovat hyvin suosittuja, mutta niiden terveysvaikutuksista ei ole juurikaan tutkimusnäyttöä. Hiljattain julkaistiin myös yhdysvaltalaistutkimus, jossa aktiivisuusmittarit eivät auttaneet myöskään laihduttamisessa.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.


Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat