Laiska ennakkoäänestäminen yllätti Lapintien ja Peltosen

Eurovaaliehdokkaat Annika Lapintie (vas.) ja Tuula Peltonen (sd.) olivat yllättyneitä kansalaisten laiskasta ennakkoäänestämisestä Matkalla Brysseliin -nettivaalitentissä. Puoleenpäivään mennessä äänensä oli antanut runsaat 600 000 suomalaista eli 14,3 prosenttia äänioikeutetuista.   

Vaalikampanjan loppusuoralla ehdokkaat keskustelivat myös muun muassa työeläkelaitosten sijoituksista veroparatiiseihin. Vaikka kansanedustajat Lapintie ja Peltonen ovatkin samaa mieltä monesta EU:ta koskevasta asiasta, myös erimielisyyksiä ilmeni.

Vika EU:n päätöksenteossa

Tämän vuoden EU-vaali on saanut veturikseen joukon karismaattisia poliitikkoja. Poliittista osaamista on tarjolla laidasta laitaan. Vaikka tutut ehdokkaat kannustavat äänestämään, ovat ennakkoprosentit valjut. Siitäkin huolimatta, että äänestyspäiviä on ollut yksi enemmän.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie ei peitellyt hämmästystään.

– Yllätyin todella, kun nämä ennakkoäänestysluvut ovat niin alhaiset, että on niin laiskasti käyty äänestämässä. Se on kyllä huolestuttavaa. Täytyy miettiä, onko vika EU:n päätöksenteossa, Lapintie sanoi.

Tuula Peltonen odotti myös parempia ennakkoäänestyslukuja kentältä saamiensa kommenttien perusteella.

– Kyllä EU-kriittistä puhetta on paljon ollut, mutta ihmiset ovat olleet hyvällä tavalla kiinnostuneita ja uteliaita Euroopan Unionista, miten Suomi siihen nyt kuuluu, ja millä tavalla me pääsemme siihen vaikuttamaan. Siinä mielessä on vähän yllätys, että tämä on näin vaimeasti lähtenyt liikkeelle, Peltonen totesi.

EU on direktiivilaitos

Peltonen arvelee, että EU on näyttäytynyt kansalaisille direktiivilaitoksena, joka vieraannuttaa ihmisiä. Ehdokkaan mielestä EU:ssa tapahtuvista, jokaisen arkea koskettavista asioista tiedotetaan liian vähän.

– Nythän on todettu, että EU:ssa on liian vähän toimittajia, Peltonen huomautti.

Lapintien mielestä lobbarit ovat osasyyllisiä siihen, että EU:sta tulevat päätökset hämmentävät. Esimerkkinä hän pitää kuuluisaa kurkkudirektiiviä.

– Suoria kurkkuja mahtuu pakkauslaatikoihin enemmän ja tulee halvemmaksi ja helpommaksi tehdä niillä hyvää voittoa, Lapintie sanoi.

Veroparatiisit moraalisesti väärin

Veroparatiiseihin sijoitettavat eläkerahat ovat molempien mielestä moraalisesti arveluttavia.

Peltosen mielestä Suomessa on puututtu asiaan jo esimerkiksi harmaata taloutta kitkemällä ja  kiinnittämällä huomiota työvoiman liikkuvuuteen. Yksilöiden ja yhtiöiden toimintaan olisi hänen mielestään kuitenkin syytä kiinnittää huomiota myös EU:n tasolla.

Lapintien mielestä veroparatiisien kitkemiseksi ei ole tehty puheista huolimatta Suomenkaan toimesta yhtään mitään, vaikka hallitusohjelmaan on niin kirjattu.

– Avoimuus ja esimerkiksi tilaajavastuulaki ei ole edennyt mihinkään, Lapintie totesi.

Peltonen syyttää  nihkeästä toiminnasta kuitenkin SDP:n sijaan Kokoomusta ja RKP:ta.

Lue myös:

    Uusimmat