Mainos

Laintulkinta aiheuttaa erimielisyyksiä

Oikeusministeriö ja korkein oikeus ovat ajautuneet napit vastakkain eurooppalaisen luovutusyleissopimuksen soveltamisesta.

Oikeusministeriö ja korkein oikeus kiistelevät laintulkinnasta.

Oikeusministeriössä järkytyttiin korkeimman oikeuden (KKO) päätöksestä, jonka takia Viron venäläismafian edunvalvojaksi epäillyn virolaismiehen huumerikossyytteet raukesivat tänään Helsingin hovioikeudessa. Juttua ei voitu käsitellä, koska KKO päätti kumota törkeitä huumausainerikoksia koskeneen hovioikeuden vangitsemispäätöksen.

KKO:n mukaan virolaismiestä ei voida vangita huumejutusta ennen kuin Viron hallitus on antanut suostumuksensa siihen, että häntä voidaan syyttää tai rangaista kyseisistä huumerikoksista. Tällaista suostumusta ei ole, vaan Viro on luovuttanut miehen Suomeen vain Tuusulan käräjäoikeudessa käsiteltävän henkirikosjutun takia.

Virolaismiehen epäillään tappaneen viime vuoden helmikuussa hiekkakuopalta Tuusulasta ammuttuna löytyneen 32-vuotiaan armenialaissyntyisen liettualaismiehen. Henkirikosepäilyn takia mies pysyy toistaiseksi vangittuna, vaikka hovioikeus KKO:n päätöksen jälkeen joutuikin määräämään hänet heti vapautettavaksi huumerikosepäilyjen osalta. Hovioikeuden oli todettava, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä huumejuttua.

Oikeusministeriössä kauhisteltiin KKO:n tänään antamaa päätöstä. Erityisasiantuntija Juhani Korhosen mukaan KKO tulkitsi eurooppalaista luovutussopimusta ja -käytäntöä "päin seiniä" tavalla, joka voi vaarantaa Viron ja Suomen välisten luovutusten toteutumisen jatkossa.

-Idea on se, että tuomioistuin tutkii, onko henkilön epäilemiseksi muista rikoksista esitetty riittävän vahvaa näyttöä. Tällöin vieras valtio voi luottaa siihen, että henkilöä epäillään riittävän vahvoin perustein, totesi Korhonen.

Hovioikeudessa rauenneet huumerikossyytteet liittyivät laajaan, järjestäytyneeseen ekstaasin ja amfetamiinin salakuljetusjuttuun, johon oli sekaantunut lukuisia suomalaisia, virolaisia ja Viron venäläisiä. Tappojutun käsittely jatkuu Tuusulan käräjäoikeudessa ylihuomenna. Jos nämä syytteet kaatuvat, virolaismies on vapautettava tutkintavankeudesta ja hän on vapaa poistumaan maasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.