Lainatusta taiteesta vaihtelua kodin ilmeeseen

Sijoittaminen taideteokseen ei ole kaikille mahdollista, eikä enää edes tarpeellistakaan. Taidelainaamot tuovat taiteen lähelle asiakasta ja tarjoavat vaihtoehdon kodin sisustuksen uuden ilmeen luomiseen.

Taidelainaamojen toiminta on vielä uutta ja vähäistä, mutta niiden suosio on kovasti kasvussa. Suomen vanhin taidelainaamo on toiminut Lahdessa vuodesta 1974. Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa on kirjaston ja Helsingin Taiteilijaseuran yhteistyönä toiminut taidelainaamo viitisen vuotta. Esillä ja lainattavana on grafiikkaa, maalauksia, piirroksia, valokuvia ja veistoksia parilta sadalta Taiteilijaseuraan kuuluvalta taiteilijalta.

Taidelainauksen hinnat vaihtelevat 50:stä 500 markkaan kuukaudessa ja jos lainattu teos miellyttää niin paljon, ettei siitä haluakaan luopua, on teos mahdollisuus lunastaa omaksi. Maksetut kuukausilainaerät otetaan näissä tapauksissa huomioon ja ne vähennetään kokonaismyyntihinnasta. Maksimilaina-aika on jopa kolme vuotta

Kirjaston yhteydessä kellaritasossa olevassa pienehkössä tilassa on vieri vieressä esillä eri taiteilijoiden, erilaisilla tyyleillä ja tekniikoilla tehtyjä taideteoksia. Näin monivivahteista taidenäyttelyä on harvassa galleriassa nähtävillä! Asiakkaan kynnys taiteen luo on mahdollisimman matalalla - täällä saattaa kuka tahansa törmätä ihan sattumaltakin taiteen syliin.

- Asiakkailta on tullut valtavasti positiivista palautetta, kertoo taidelainaamon hoitaja Eeva Muona. - Lainaaminen tuntuu sopivan varovaiselle suomalaiselle luonteenlaadulle. Näin on mahdollista ihan konkreettisesti kokeilla ja katsoa, sopiiko teos oman kodin seinälle tai kaapin päälle. Palautuksia tulee kuitenkin suhteellisen vähän, noin 80 prosenttia lainaajista lunastaa lopulta teoksen omakseen.

Taidetta seinän värin mukaan

Monilla ei ole varaa hankkia alkuperäistaidetta antamaan kodille ilmettä, saati että taideteoksia käytettäisiin vaihtelevina elementteinä esimerkiksi vuodenaikoja, erilaisia juhlapäiviä tai asukkaiden omia mielialoja tukemaan. Tähän puutteeseen tuovat taidelainaamot kätevän ratkaisun. Satasen kuukausivuokra ei romahduta kapeammankaan lompakon omaavan taiteenrakastajan taloutta.

- Taidelainaamojen asiakaskunta koostuu sekä vakioasiakkaista, että satunnaisista lainaamoon poikenneista kävijöistä, kertoo Eeva Muona. - On myös niitä, jotka tulevat ihan selkeästi sisustustaan miettien ja aloittavat, että jotain keltaista ja isoa tarvittaisiin. Yhdessä sitten etsimme sopivaa teosta vaikka seinän värin perusteella. Tietysti taiteen asiantuntijoitakin käy, niitä jotka haluavat seurata tietyn suosikkitaiteilijansa kehitystä.

Rikhardinkadun kirjaston taidelainaamossa järjestetään myös taiteilijatapaamisia ja pieniä näyttelyitä. Vireillä on noin seitsemän sataa vuokrasopimusta koko ajan. Taiteilijoille itselleen taidelainaamo on edullinen ja kätevä tapa saada töitään esille, sillä mitään galleriavuokraa taidelainaamo ei taiteilijoilta vaadi. Myydystä työstä menee 30 prosenttia lainaamolle itselleen.

Taidelainaamoja on alkanut ilmestyä eri puolille Suomea. Suomessa onkin edistyksellistä juuri mittava originaalitaiteen lainaamisen perinne, ulkomailla ollaan perinteisesti keskitytty kopioiden tai grafiikanlehtien lainaamiseen.

Taidegallerioiden verkottumista ollaan myös suunniteltu ja siinä Internet tulisi toimimaan vahvana linkkinä. Tällä hetkellä monilla taidelainaamoilla on teoksia ja taiteilijaesittelyjä esillä omilla nettisivuillaan. Suomessa toimii myös muutama taidetta myyvä nettigalleria. Ainakaan tähän mennessä taidevarkauksia ei ole ilmennyt lainaamoissa eikä verkkokaupan parissakaan.


Suomalaisten taidelainaamojen Internet-osoitteita:

http://www.helsingintaiteilija.net (Rikhardinkadun kirjaston taidelainaamo Helsingissä)

http://www.icenet.fi/arttur (Turun taiteilijaseuran taidelainaamo)

http://www.lahti.fi/kirjasto/Taide.htm (Lahden taiteilijaseuran taidelainaamo)

http://www.kolumbus.fi/galleria.kapriisi (Galleria Kapriisi Kuopiossa)

http://www.rovaniemi.fi/taide/lts/1laina.htm (Lapin maakuntakirjaston ja Rovaniemen taiteilijaseuran taidelainaamo)


Taidetta myyviä nettigallerioita:

http://www.amagallery.net (Ama-galleria Turussa)

http://www.artaround.fi (Yhteispohjoismaisen nettigallerianverkoston Suomen osasto)


Teksti ja kuvat: Maarit Piippo

Lue myös:

    Uusimmat