Mainos

Lainakatto iskisi ensiasunnon ostajiin – lisää peräkammarin aikamiespoikia

Ensiasunnon ostajien elämä käy entistä tukalammaksi, jos suunnitteilla oleva lainakatto toteutuu.

Finanssivalvonta voisi jatkossa määrätä, että asuntolainan saajan pitäisi rahoittaa itse vähintään kymmenen prosenttia asunnon hinnasta. Esimerkiksi 200 000 euron asunnossa omaa rahaa pitäisi olla 20 000 euroa.

– Jos sukulaisilta ei tulisi apua, niin nuorten pitäisi jäädä pitemmäksi aikaa kotiin vanhempien nurkkiin, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen tiivistää seuraukset.

Tähän asti lainatiskeillä on toimittu Finanssivalvonnan suosituksilla, mutta pankit pelkäävät, että jatkossa otetaan käyttöön määräykset. Uudistusta pohtineen työryhmän esitykset julkistetaan ensi viikolla.

Peräkammarin aikamiespojat on tuttu ilmiö erityisesti Etelä-Euroopasta, jossa nuorten rahat eivät riitä oman asunnon hankkimiseen. Monet jäävät esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa pitemmäksikin aikaa mamman lihapatojen ääreen.

Säästöpankkien kyselyn mukaan lainakatto johtaisi Suomessa siihen, että lähes kolme neljäsosaa joutuisi luopumaan ensiasunnon ostamisesta. Pääkaupunkiseudulla vaikutukset olisivat vielä rajumpia. Kyselyn vastaajista 79 prosenttia ei pystyisi hankkimaan ensiasuntoa.

– Lainakatto johtaisi asuntomarkkinoiden jäätymiseen ja vuokrien nousuun. Ensiasunnon ostajien osuus asuntokaupoista on reilu neljäsosa, joten vaikutukset olisivat arvaamattomia, Rytkönen sanoo.

– Epävarmassa tilanteessa, jossa asunnonostajat ovat muutenkin varovaisia, tämä voi olla se viimeinen korsi, joka katkaisee kamelin selän, varoittaa Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri.

Viranomaiset haluavat lainakatolla hillitä suomalaisten velkaantumista, joka on jatkunut kiivaana myös talouskriisin aikana.

Pankit vastaavat, että lainananto ei ole holtitonta ja lainaehtoja on muutenkin kiristetty.

– Lainakatto on viranomaisten epäluottamuslause pankeille. Suomalaiset pankit ovat hoitaneet asiansa hyvin. Ei meitä ole syytä rankaista jatkuvasti uusilla kiristyksillä, Kämäri sanoo.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Nooa Säästöpankin Tommi Rytkönen sanoo, että asuntokaupassa ei ole ylikuumenemisen vaaraa. Viime viikkoina asuntokauppa on hieman hiljentynyt, vaikka yleensä syys-lokakuu on vilkkainta myyntiaikaa. Myös asuntojen reaalihinnat ovat hieman laskeneet vuoden takaisesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.