Laiminlöivätkö virkamiehet lasta? – Vilja Eerikan jutussa tuomio tänään

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä tuomionsa siitä, laiminlöivätkö virkamiehet tehtäviään kahdeksanvuotiaana murhatun tytön tapauksessa.

Syytettynä virkarikoksista on yhteensä yksitoista henkilöä, jotka olivat osallistuneet lapsen asioiden hoitoon.

Joukossa on sosiaalityöntekijöitä, terveydenhoitajia ja lääkäreitä. Kaikki kiistävät tahalliset laiminlyönnit.

Tytön isä ja äitipuoli tappoivat tytön äitienpäivänä vuonna 2012 kohdeltuaan tätä kaltoin jo pitkän aikaa. Heidät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta, pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta. 

Isänsä luona asuneen tytön opettaja, naapurit ja äiti olivat tehneet lapsesta lukuisia lastensuojeluilmoituksia, ja sosiaalitoimi oli ollut yhteydessä tytön isään. 

Poikkeuksellisen laaja virkarikosoikeudenkäynti 

Tyttö oli ollut sijoitettuna perhetukikeskukseen, mutta hänet palautettiin kotiinsa, jonka jälkeen hänestä tehtiin vielä lastensuojeluilmoitus. Syytteen mukaan siihen ei reagoitu, minkä jälkeen tyttö kuoli.

Tilanteiden selvittelyssä ei syyttäjän mukaan kuultu läheskään aina tyttöä, vaan uskottiin isän valheellisiin kertomuksiin.

Kyseessä on kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemen poikkeuksellisen laaja ja muutenkin kiinnostava virkarikosoikeudenkäynti.

– Yleensä virkarikosjutuissa on se ongelma, ettei löydy tarpeeksi tarkkaa velvoittavaa säännöstöä. Tässä tapauksessa on kuitenkin toisin, sillä lastensuojelussa on tiukat säännöt, Tamminiemi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat