Mainos

Laihdutusleikkaukset yleistyneet vauhdikkaasti

Suomessa leikattaneen tänä vuonna jo yli 900 sairaalloisesti ylipainoista ihmistä. Laihdutusleikkauksia halutaan edelleen lisätä, koska hoito parantaa ylipainon liitännäissairauksia, kuten diabetestä sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Jo lähivuosina leikkausten määrän arvioidaan lisääntyvän pariintuhanteen.

Hoitoon myös hakeudutaan aiempaa enemmän, koska sen terveyshyödyt tiedetään. Leikkauksesta hyötyvät potilaat tunnistetaan terveydenhuollossa myös entistä paremmin.

- Leikkausten tarve ja kysyntä ovat melkoisesti kasvaneet. Tilanne on kahdessa kolmessa vuodessa olennaisesti parantunut, vaikka leikkausmääriä pitäisi edelleenkin lisätä, kertoo erikoislääkäri Sari Grönlund Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Suomessa leikattiin viime vuonna noin 700 ihmistä, kun luku jäi vielä alle sadan vuonna 2006. Suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavin kansa, mutta laihdutusleikkausten määrässä selvästi muita jäljessä. Ruotsissa leikattiin viime vuonna yli 5 000 ja Tanskassa ja Norjassakin noin 3 000 potilasta.

Ylilääkäri Mikael Victorzon Vaasan keskussairaalasta myöntää, että toiminnan laajentamiselle on tilausta.

- Valitettavasti se ei käy yhdessä yössä. Kaikki on kiinni resursseista ja osaajista, kertoo Victorzon.

Hoito voi tuoda lisää työvuosia

Valtaosa Suomessa tehtävistä laihdutusleikkauksista on vatsalaukun ohitusleikkauksia, jotka tehdään tähystysleikkauksena tunnissa. Leikkauspöydälle päätyvät yleensä 45-50-vuotiaat, joilla on vielä runsaasti työvuosia edessään. Ehtona on ollut, että painoindeksi on vähintään 40 ja että sairaalloista ylipainoa ei ole onnistuttu hoitamaan ruokavaliolla, lääkityksellä tai liikunnalla.

- Painoindeksirajana pidetään nykyisin 35:tä, jos potilaalla on vakavia liitännäissairauksia. Sairaalloisen ylipainon hoitoon ei ole muuta niin pysyvää ja tehokasta hoitoa kuin leikkaushoito. Yleisesti puhutaankin kakkostyypin diabeteksen kirurgisesta hoidosta, kertoo Victorzon.

Leikkaus palauttaa monen työkyvyn sekä säästää kalliilta lääkekuluilta. Painon radikaalilla pudottamisella voi vaikuttaa myös muihin terveysriskeihin, joita ovat muun muassa syöpätaudit, uniapnea, masennus ja astma. Sairaalloisella ylipainolla on yhteytensä myös lapsettomuusongelmiin.

"Leikkauskulut kuittaantuvat kuudessa vuodessa"

Lihavuus aiheuttaa Suomessa vuosittain satojen miljoonien eurojen kulut. Suurin osa laskusta kertyy lihavuuden oheissairauksista, kuten kakkostyypin diabeteksesta, aivohalvauksista ja nivelrikoista. Laihdutusleikkaus taas maksaa sairaalasta riippuen 10 000-15 000 euroa.

- Leikkaus maksaa itsensä takaisin 6-7 vuodessa, sanoo Victorzon.

Leikkausjonoon pääsee lopulta vain pieni osa potilaista. Esimerkiksi Kuopiossa leikkausta joutuu jonoon päästyään odottamaan 4-6 kuukautta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.