Mainos

Lähteet: Zhu Rongjistä Kiinan uusi pääministeri

Kiinan talousasioista vastaava varapääministeri Zhu Rongji on valittu pitämään hallituksen linjapuhe Kiinan parlamentille eli kansankongressille ensi kuussa. Asiasta tänään kertoneet kiinalaislähteet pitävät valintaa varmana merkkinä siitä, että Zhu valitaan kansankongressin istunnossa Kiinan uudeksi pääministeriksi.

Kansankongressin istunto alkaa 5. maaliskuuta Pekingissä. Istunnon tärkein asia on seuraajan valinta pääministeri Li Pengille, jota ei Kiinan perustuslain mukaan voida enää valita uudelleen. Li on toiminut pääministerinä kaksi viisivuotista kautta.

Hallituksen linjapuheen parlamentille pitää Kiinassa perinteisesti pääministeri. Lähteiden mukaan pitämällä puheen Zhu julistautuu Lin seuraajaksi.

Zhu, 69, vahvisti mahdollisuuksiaan nousta pääministeriksi tuntuvasti viime syksynä, kun hän nousi kommunistisen puolueen politbyroon pysyvässä komiteassa kolmanneksi tärkeimmälle paikalle. Zhu oli aiemmin seitsemänjäsenisen komitean viidenneksi rankattu jäsen. Häntä tärkeimmillä paikoilla istuvat nykyisin presidentti Jiang Zemin, 71, ja pääministeri Li Peng, 69.

Zhun uraputkea ovat vauhdittaneet Kiinan melko onnistuneina pidetyt talousuudistukset, joiden peräsimessä hän on toiminut. Tällä haavaa Zhu johtaa hallituksen kampanjaa rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja tappiollisten valtionyhtiöiden saneeraamiseksi. Hän on aiemmin toiminut mm. Kiinan keskuspankin johdossa.

Kansankongressin asialistalla on myös Kiinan hallintokoneiston uudistaminen. Lähteiden mukaan parlamentti tutkii useiden ministeriöiden hallinnollisten osastojen yhdistämistä. Yhdistäminen merkitsisi mahdollisesti kymmenientuhansien virkamiesten irtisanomisia tai siirtämistä uusiin yksiköihin.

Lähteiden mukaan Zhu saa hallinnon saneeraamisen kautta nimitetyksi omia suosikkejaan tärkeille paikoille ja samalla murretuksi Lille uskollisen virkamieskunnan rivejä joutumatta avoimeen konfliktiin tämän kanssa.

Lin odotetaan pääministerikautensa jälkeen siirtyvän kansankongressin puhemieheksi. Paikalta lähtee presidentti Jiangin pahin poliittinen kilpailija Qiao Shi, 73. Li säilyttänee myös paikkansa politbyroon pysyvän komitean toiseksi vaikutusvaltaisimpana jäsenenä.

Jiangin uskotaan säilyttävän kansankongressin istunnossa paikkansa Kiinan presidenttinä. Hän on myös kommunistisen puolueen pääsihteeri ja puolueen vaikutusvaltaisen keskussotilaskomitean puheenjohtaja.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.