Mainos

Lähteekö rock-festivaaleilla kuulo?

Rockfestivaalit ja konsertit ylittävät säännönmukaisesti 85:n desibelin turvarajan. Nuorten lisääntyneestä huonokuuloisuudesta huolissaan oleva Kuulonhuoltoliitto patistaakin musiikkitilaisuuksien järjestäjiä alentamaan desibelitasoa entisestään. Kuulo saattaa heikentyä jo yhden rockfestivaalipäivän aikana.

-Jos äänenpaine on liian kova, niin se katkaisee aistikarvan, joka on kova kuin lasi. Tarvitaan enemmän ääntä, että kuullaan se sitten seuraavalla kerralla, kertoo Kauko Saari Suomen Tinnitusyhdistyksestä.
Konserttidesibelit on viimeisen kolmen vuoden aikana saatu laskemaan 10 desibelin verran. Siitä huolimatta viime vuonna tehdyt mittaustulokset eivät Kuulonhuoltoliittoa ja Tinnitusyhdistystä miellytä.

-Nää on kaikki huolestuttavia eli suunta on hyvä, mutta ei ole päästy turvarajojen lähellekään, sanoo Kauko Saari. Virallinen turvaraja 85 desibeliä ylittyi siis reippaasti. Pahimmillaan tuhansilla prosenteilla.
Ensi kesänä Kuulonhuoltoliitto toivookin rockfestivaalien tavoitteeksi 100 desibelin rajan, nykyisen 110 sijaan.

Festivaali- ja muulle konserttikansalle vinkiksi annetaan puolestaan asettua ainakin 10 metrin etäisyyteen lavasta ja kovaäänisistä. Ja kuulosuojaimet tai tulpat korviin. Musiikkielämys Kaukon mukaan sen kuin paranee: musiikki ei puuroudu ja hälyäänet jäävät pois.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.