Lahjusskandaali uhkaa Israelin hallitusta

Israelin oikeusviranomaiset määräsivät tänään poliisin tutkimaan, onko pääministeri Benjamin Netanyahun hallitus sekaantunut korkean tason poliittiseen lahjusskandaaliin. Jos väitteet pitävät paikkansa, seurauksena saattaa olla hallituksen kaatuminen.

Asian ytimenä on oikeistolaisen asianajajan Roni Bar-Onin nimitys oikeuskansleriksi 10. tammikuuta. Israelin televisio kertoi päättyneellä viikolla, että nimitys oli osa sopimusta, jolla pääministeri Benjamin Netanyahu turvasi hallituskumppaninsa, pienen Shas-puolueen tuen palestiinalaisten kanssa tehdylle Hebronin sopimukselle. Shas-puolueella on 10 paikkaa parlamentissa ja kaksi ministeripaikkaa hallituksessa.

Ilman sen tukea Netanyahu ei olisi saanut Hebronin sopimusta hyväksytyksi. Sopimuksen nojalla Israel luovutti 80 prosenttia Hebronista palestiinalaisten hallintaan. Äärijuutalaiset, joita myös Shas-puolue edustaa, ovat arvostelleet sopimusta kiivaasti ja syyttäneet Netanyahua maanpetturiksi.

Israelin television mukaan Shas-puolueen johtaja Arieh Deri sopi Netanyahun kanssa, ettei puolue vastusta Hebronin sopimusta, jos oikeuskansleriksi valitaan Derin suosikki Bar-On.

Deri itse on syytteessä useista lahjusjupakoista. Television mukaan hän oli sopinut Bar-Onin kanssa, että tämä pääsee oikeuskansleriksi, jos vuorostaan järjestää niin, etteivät korrutiosyytteet uhkaa Derin poliittista uraa.

Netanyahu ja Deri molemmat kiistivät aluksi syytteet. Viikonvaihteessa kumpikin erikseen vaati jo asian tutkimista totuuden selvittämiseksi. Yleinen syyttäjä Edna Arbel määräsi tänään poliisin aloittamaan tutkimukset.

On-Barin ura oikeuskanslerina kesti vain 12 tuntia. Hän erosi, kun hänen lakimiehen pätevyytensä oli asetettu julkisesti kyseenalaiseksi.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat