Lahjukset lisääntyneet rajusti Venäjällä

Arvion mukaan keskivertoyrityksen on Venäjällä maksettava erilaisia lahjuksia noin 110 000 euroa vuodessa. Rajuinta lahjonnan kasvu on ollut tapauksissa, joissa nuoret miehet halutaan pitää poissa armeijasta.

Venäläisyritysten maksamien lahjusten määrä on liki kymmenkertaistunut muutamassa vuodessa, kertoo tuore kyselytutkimus. Sen mukaan venäläiset firmat arvioivat maksavansa kuluvana vuonna erilaisia lahjuksia noin 260 miljardin euron edestä, kun vielä vuonna 2001 luku oli 28 miljardia.

Yritysjohtajat arvioivat, että keskivertoyrityksen on Venäjällä maksettava erilaisia lahjuksia noin 110 000 euroa vuodessa, jos se haluaa toimia tehokkaasti, välttää byrokratian rattaat ja saada suojelua viranomaisilta.

Sen sijaan arkipäiväisten lahjusten määrä on pysynyt jotakuinkin takavuosien tasolla. Kyselyn mukaan venäläiset pulittavat vuositasolla noin 2,5 miljardia euroa esimerkiksi saadakseen parempaa sairaalahoitoa, lahjoakseen liikennepoliiseja tai päästäkseen yliopistoihin.

Nuoret eivät tahdo armeijaan

Huimin nousu on kuitenkin tapahtunut lahjuksissa, joilla yritetään pitää nuoret miehet poissa armeijasta.

Kun vuonna 2001 tällaisia lahjuksia maksettiin noin 10 miljoonaa euroa, on tämän vuoden luku jo hurjat 290 miljoonaa.

Kyselyn tehneen Indem-tutkimuslaitoksen johtaja Georgi Satarov pitää Tshetshenian sotaa suurimpana syynä.

- Vuonna 2001 väki kuvitteli, että sota Tshetsheniassa olisi pian ohi ja olosuhteet armeijassa paranisivat, hän perustelee.

Indem haastatteli tutkimukseensa kaikkiaan 4000:ta ihmistä, joista tuhat oli yritysmaailman edustajia. Synkät tulokset saattavat epäilyksenalaisiksi presidentti Vladimir Putinin puheet, joiden mukaan hänen hallintonsa on saamassa rehottavan korruption kuriin.

Korruptiota tutkivan Transparency Internationalin edustaja Jelena Panfilova pitääkin hälyttävänä, että lahjusten määrä vain kasvaa huolimatta Putinin käynnistämästä hallinnonuudistuksesta ja talouselämän siivoustoimista.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat