Lähiruuan arvostus nousussa

Lähellä tuotetun ruuan arvostus on Suomessa kasvussa. Sitran johtavan asiantuntijan Jyri Arposen mukaan monet kuluttajat tiedostavat terveytensä ja hyvinvointinsa tarpeet ja haluavat siksi pienten tuottajien puhdasta, luonnollista ruokaa. Kuluttajat haluavat tietää, mistä ruoka tulee ja miten se on käsitelty.

Laatu kirii hinnan rinnalle

Hinnan sijaan katseet suunnataan laatuun. Lisäksi monet kuluttajat miettivät, miten ruoka vaikuttaa ympäristöön.

– Tämä on ollut aiemmin jonkinlainen trendi, mutta uskon, tästä tulee pysyvä muutos. Kuluttaja haluaa yhteyden ruuan tuottajaan ja olla tietoinen siitä, mistä esimerkiksi kala kauppaan tulee sekä miten se on pyydetty ja käsitelty.

Arposen mukaan Suomessa on paljon todella hyviä tuotteita, mutta niistä ei olla tietoisia. Hän iloitsee Helsingin tukkutorista, jonne on mahdollista tuoda tuotteita myös maakunnista.

Myös Kuusamon kalatalo saa Arposelta kiitosta.

– Hienoa, että ammattikalastajat ovat yhdistäneet voimansa. Monesti haasteena on, että pienet tuottajat haluavat toimia itsenäisesti.

Sitran Maamerkit-ohjelma kehittää ja kokeilee esimerkiksi uusia lähiruuan liiketoimintamalleja.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat